Håkon A. Ellevold var i færd med at pakke bilen for at drage på en uges ferie, da vi kom på besøg 23. juli.

- Der er meldt regn hele ugen, og vi kan ikke gøre noget. Der er så blødt i marken, at det ikke længere er mulig at sprøjte, og det er i hvert fald for sent at hyppe kartoflerne en gang til. Derfor kan vi lige så godt holde en uges ferie, siger Håkon A. Ellevold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er det tredje år i træk, at nogle af kartoflerne drukner hos Ellevold. Det er ganske usædvanligt i et område, som traditionelt er mere udsat for tørke i forsommeren, og hvor nedbøren ofte først bliver et problem i løbet af efteråret, når kartoflerne skal tages op.

Dræning var ikke nok

De senere års megen nedbør har desuden ført til, at Ellevold har flyttet dyrkningen af kartofler til nogle arealer med lettere jorder. Tilmed har han drænet for 350.000 kroner, men kan altså konstatere, at det ikke har været tilstrækkeligt til at undgå, at der står vand i områder af markerne.

En del af spisekartoflerne er allerede gået tabt, men for industrikartoflerne ser det bedre ud. De er sat på lettere jord, som tåler mere nedbør.

Held i uheld

At det ikke er gået helt galt i spisekartoflerne, skyldes tilfældigheder. En fejl betød nemlig, at Håkon A. Ellevold fik gødet kartoflerne med 150 kg 12-4-18 mindre pr. hektar end planlagt.

Derfor besluttede han at hyppe kartoflerne tidligere end normalt, da han så ved samme lejlighed kunne bruge den gødning, han ikke fik brugt første omgang. Dermed fik han en ganske god virkning af gødningen, samtidig med at kartoflerne blev hyppet. Den tidligere hypning skulle senere vise sig at være særdeles heldig, da det ikke siden har kunnet lade sig gøre. Hypningen er dog den eneste, han har foretaget i år. Normalt plejer han at hyppe kartoflerne to gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgrøder senere på vej

Allerede i foråret var markarbejdet i kartoflerne forsinket med cirka ti dage, og mange vil måske spørge, om det har været muligt at opnå god effekt af sprøjtningerne, når det har regnet få timer efter, at sprøjten har forladt markerne.

Håkon A. Ellevold tror dog, at det er gået godt. Han har gode erfaringer med at tilføre N-18 Flex sammen med tørrådmidlerne. Flex-gødningen er klæbrig og binder dermed sprøjtemidlet bedre til kartoflernes blade. N-18 Flex bidrager også til at holde bladvævet friskere, mener han.

Håkon A. Ellevold har sprøjtet en gang med Fastac sammen med Revus og N-18 Flex. For til trods for at han bruger Prestige bejdsemiddel, har der været problemer med angreb af tæger på bladene.

- Ukrudtsmidlet Sencor er tilført i maksimal tilladelige dosis. Det vil sige 200 gram pr. haktar. Det ustadige vejr har medført, at der gik lang tid før første sprøjting, og derfor var der ingen anden udvej end at øge dosisi, forklarer Håkon A. Ellevold.

150 millimeter regn

Håkon A. Ellevold forsøger så godt som mulig, at holde humøret oppe. Men tre år i træk med meget nedbør har tæret på både økonomien og humøret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedbørsmåleren hjemme på gården Vetterud viser 120 millimeter regn i perioden fra 1. til 23. juli, og mere er i vente. Normal falder der 77 millimeter nedbør i dette område af Norge i løbet af juli. Med andre ord nærmer vi os det dobbelte af normalen. Ellevold må bare finde sig i at vente.

- Der vil gå lang tid, før det er mulig at komme i marken med en traktor, konstaterer Håkon A. Ellevold, som på toppen af det hele kun kan se til, at store dele af kornarealet også står under vand.

- I fjor høstede vi kun 30 hkg byg og havre pr. hektar, og det ser ud til, at det ikke bliver meget bedre i år. Det betyder, at vi mister 3.000 kroner pr. hektar i forhold til et normalt år. Nu er der blot at håbe på, at industrikartoflerne kommer til at give godt, siger Håkon A. Ellevold.

Arbejdsopgaver i kartoflerne

Vejrdata, Kongsvinger målestation 10 kilometer fra Ellevold