Det gik som det måtte gå. Håkon A. Ellevolds kartofler fik aldrig indhentet de to uger, som de har været bagefter siden foråret. En regnfuld sommer sørgede tilmed for, at høsten blev udsat yderligere. Spisekartoflerne var faktisk allerede ved at drukne i juli, og senere på sæsonen kom der aldrig rigtig fart på kartoflernes vækst og udvikling.

- Knolddannelsen var faktisk god, og der var mellem 18 og 24 knolde på planterne på alle arealerne. Men det hjælper ikke meget, når de ikke vokser og får den rette størrelse, siger Håkon A. Ellevold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kartoflerne var meget små, og vi høstede så længe som muligt, men 14. oktober måtte vi melde pas. Der var det ganske enkelt ikke længere muligt at køre på arealerne.

Det har betydet, at en fjerdedel af kartoflerne stadig sidder i jorden. Og da det har frosset hårdt, og der er faldet sne, er det usikkert, om det lykkes at bjærge dem.

Dårligste høst nogensinde

Med en høst på to tredjedele af arealet og et udbytte på 310 tønder pr. hektar må Håkon A. Ellevold konstatere, at 2012 bliver det dårligste år nogensinde. Det er da heller ingen tvivl om, at regnskabet afsluttes med et dundrende underskud.

Præcis hvor stort underskuddet bliver, er foreløbig uvist. Det første parti kartofler blev leveret 1. november, og der er således kun en opgørelse at pejle efter. De 94 ton der blev leveret af sorten Maarud blev afregnet i klasse 1 til en pris på 2,15 norske kroner pr. kilo.

Forsikring dækker en del af tabet

I Norge er det etableret en afgrødeskadefond, som kan pynte lidt på resultatet. Dette er en del af jordbruksaftalen mellem Staten og de norske landbrugsorganisationer. For at få erstatning skal produktionen være i et distrikt, som bliver erklæret som avls-skadeområde. Desuden skal man kunne dokumentere, at avlen er mindst 30 procent dårligere end normalt. Normalen er et gennemsnit af de seneste tre sæsoner, hvor det er muligt at stryge det dårligste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hjælper dog ikke mig så meget, da vi har haft tre dårlige år i træk. Derudover skal der fratrækkes en egenandel på 30 procent, og der er også sat et loft for, hvor stor erstatning, man kan få. Ligesom du skal kunne dokumentere, at du har gjort dit ypperste for at redde avlen, siger Håkon A. Ellevold.

Det betyder, at en landmand med et tab på tre millioner norske kroner (maksimalt beløb), maksimalt kan få 500.000 norske kroner fra fonden. I tillæg kan der gives 450.000 norske kroner (15 procent), hvis man har tegnet en speciel forsikring, som Norges Bondelag og forsikringsselskabet Gjensidige har udarbejdet. Udbetaling af forsikringen betinger, at man bliver bevilget afgrødeerstatning fra Staten.

To kroner for fabrikskartofler

Prisen på fabrikskartofler var 2,0 norske kroner pr. kilo frem til uge 43. Derefter stiger prisen med en øre for hver uge frem til foråret.

Alle leverancer med mindre end 15 procent urenheder (grønne, rådne eller beskadigede kartofler) giver en bedre afregning, mens leverancer med mere end 25 procent urenheder bliver afvist. Kartoflerne skal desuden være mellem 40 og 70 millimeter. Kartofler, som er større eller mindre end dette, fratrækkes to norske øre pr. kg.

Spisekartoflerne afregnes omtrent på samme måde. Også her bliver det brugt samme skala for urenheder, men der stilles lidt strengere krav til størrelsen. Kartoflerne skal være mellem 42 og 67 millimeter. Prisen for spisekartofler var 3,25 norske kroner pr. kilo i uge 44. Frasorteringen i spisekartoflerne ligger normalt på 30 til 35 procent. Derfor ender prisen på spisekartofler og industrikartofler på nogenlunde samme niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dropper Beate

Håkon A. Ellevold kan ikke se, hvordan har kunnet gøre det bedre i år.

- Det eneste, jeg kunne have gjort anderledes, var at sætte nogle færre hektar med kartofler, sukker Håkon A. Ellevold.

Han regner med at udskifte sorten Beate til næste år til fordel for en lidt tidligere sort. Selv om han har dyrket den siden 1981, har han egentlig haft gode erfaringer med den.

Dræning virkede

Hvis det ikke havde været for dræningen, var årets avl blevet endnu dårligere.

- Selv om det er svært at sætte tal på, vurderer jeg, at det har øget udbytterne i kornavlen med 7,5 til 10 hkg pr. hektar. Derudover er der mindre strukturskader, og i kartoflerne har det haft stor betydning, da det var de bedst drænede arealer, der kunne køres på først.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden var kvaliteten bedst på de veldrænede marker, siger Håkon A. Ellevold.

Han vil forsøge at stubharve kartoflerne på de arealer, han ikke har høstet. Men det forudsætter, at der kommer en periode med tøvejr, så harven kan fritlægge kartoflerne oven på jorden. Planen er derefter at sprøjte arealet med Roundup og dyrke vårbyg på disse arealer til foråret.

Kornavlen blev reddet

Håkon A. Ellevold kan trøste sig med, at han fik høstet alt kornet på trods af de meget vanskelige forhold i høst. Men heller ikke det var problemfrit.

- Omkostningerne til tørring blev meget høje, og vi har faktisk brugt for over 80.000 norske kroner alene til diesel, fortæller han.

Den seksradede byg klarede sig bedst. De 86 hektar med sorten Brag gav 42,5 hkg pr. hektar. I den toradede byg blev resultatet langt ringere. Byggen kan i november sælges til 225 norske kroner pr. hkg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med afslutningen af arbejdet i marken kan Håkon A. Ellevold forberede sig på at skulle rydde sne. Det sker med i alt tre traktorer, og falder der lige så meget nedbør i løbet af vinteren, som der er faldet i sommerhalvåret, kan han se frem til en travl periode med at rydde sne.