Sommeren har været våd i det sydlige Sverige, og kartoffelavler Olof Hermelin har kæmpet mod tiden. Han har været nervøs for, om han kunne nå at få sine kartofler op som planlagt.

Planlægningen har været vigtig, blandt andet fordi han skal nå at så hvede og tærske bønner på sin nye kartoffelmark inden udgangen af oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kunne selvfølgelig så vårhvede, men det vil jeg ikke, siger Olof Hermelin.

En anden årsag til, at han ville have kartoflerne hjem i en fart, var faren for frost. En trussel, der voksede for hver regnvåd dag, der gik.

- Normalt bruger vi fire dage på kartoffeloptagningen, men det har taget syv dage på grund af det våde vejr, og det er ikke godt at få regnvåde kartofler hjem, fortæller han.

Vejrprognoserne har ikke gjort humøret bedre hos Olof Hermelin, der fik stillet godt vejr i udsigt i den planlagte høstuge.

Men meteorologerne tog fejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange har været irriterede over, at vejrudsigterne har været så unøjagtige i år. Jeg ved ikke, om man kan give klimaforandringerne skylden, men der har været store lokale forskelle i vejret.

Jeg har kunnet stå her i solskin og se over til naboen, hvor regnen stod ned i stænger. Meget bygevejr i år, må man sige, konstaterer han.

Trods strabadserne har der været lyspunkter.

Køresporene har vist deres værdi, fordi Olof Hermelin har kunnet sprøjte som planlagt.

- Uden køresporene ville vi have haft problemer med at komme frem med al det vand, vi har fået, fortæller han og tilføjer, at han i år har afprøvet kørespor med 24 rækkers afstand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har fungeret godt, så det fortsætter vi med, siger Olof Hermelin.

Den nye mark, som blev taget i brug i år, er ret leret, og det våde vejr har ikke gjort markarbejdet lettere. Væden betød også, at skimmelalarmen gik i sommerens løb, og en ekstra sprøjtning blev anbefalet.

- Men vi har fulgt bekæmpelsesplanen med et sprøjteinterval på mellem fem og syv dage, og det har fungeret godt. Vi er ikke blevet ramt, men det er der til gengæld andre i området, der er, fortæller Olof Hermelin.

Fjerner jord

De rigelige nedbørsmængder har betydet, at hans vandingsmaskine har kunnet slappe af, idet den kun har været på arbejde en enkelt gang i år.

Mens de første læs kartofler ankommer til gården til sorteranlægget, siger Olof Hermelin, at han forsøger at få så lidt jord som muligt med ind på lageret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gør jo egentlig ikke nogen skade på kartoflerne, men skidtet optager plads og er unødvendigt.

To medarbejdere står ved båndet og fjerner jord og planterester. De gør sig umage, fordi der ikke er andre vogne, der står og venter på at blive tømt.

- Sorteranlægget tager det meste, men det er altid godt at fjerne så meget som muligt, tilføjer Olof Hermelin.

At kartoflerne netop skulle op nu, besluttede han efter at have aflæst tørstofindholdet. Og det ser ud til at have været en klog beslutning.

- Kartoflerne ser i det store og hele godt ud. De har en god facon og størrelsesfordelingen er også god. Ud af fem stjerner får de fire, vurderer Olof Hermelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv de store kartofler får et pænt skudsmål, og det lover godt, for erfaringerne fortæller ham, at kvaliteten af kartoffelhøsten plejer at blive god, når de største kartofler får gode karakterer.

Bearbejdet og oversat af Jens Frandsen