Abonnementsartikel

Med et rumindhold på 27 kubikmeter er Tebbe HS 240 en af de helt store møgspredere på det danske marked

Sprederprogrammet fra Tebbe består af fire modeller, som alle er opbygget på et meget kraftigt chassis og med forstærkede sider. Standardbundkæderne er med en brudstyrke på 24 tons, og de er monteret med specialstøbte stramme- og trækhjul samt vandrette oprivervalser med forstærkede oprivertænder, der er forstærket med Hardox-stål. Også spredetallerknerne er i Hardox-stål med specialhærdede udsmidervinger monteret på kraftige gearkasser.

- Desuden er der brugt Hardox-stål, hvor der er behovet behov for det, fortæller Bjarne Rytter, der importerer Tebbes vognprogram til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner også, at Tebbe-sprederne er meget alsidige i anvendelse og kan sprede for eksempel kalk, kompost, slam, dybstrøelse, kylling-/fjerkrægødning - og i øvrigt alt, der skal spredes nøjagtigt, og som kan komme gennem valserne.

- I en afprøvning af flere spredere, som er gennemført af tyske DLG, var Tebbe i top med den bedste spredeevne både i bredden og nøjagtigheden, siger Bjarne Rytter.

Topmodellen

Bjarne Rytter kalder HS-sprederne i Tebbes program for spredere til den krævende bruger.

HS-sprederne er ekstra kraftige Den mindste model i denne serie er med enkeltaksel og rummer cirka 12 kubikmeter. Der er fire modeller med tandemaksler, som rummer fra cirka 16 til cirka 27 kubikmeter.

Topmodellen er HS 240. Den er med tridemaksel og kan rumme op til 32 kubikmeter - til overkant af siderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chassiset er fremstillet af stabile stålprofiler, og den har tandemaksel med bogiefjedre og aksler, hydraulisk spærbar efterløbende BPW-aksel og affjedret, drejbart træk.  Modellen kan også leveres med hydraulisk affjedring, og dermed kan der monteres dæk med fælgdiameter på 30,5 tommer.

Bremserne er hydrauliske med spindelstandbremse.

Helt glatte sider

Stålsiderne er fremstillet i tre millimeter stålplader, og højden er 1,4 meter og er svejset sammen udvendigt, så siderne er helt glatte indvendigt.

Forsiden af vognen er forsynet med inspektionshuller, og der er gummitætning i forenden.

Lukkeskoddet er hydraulisk justerbart med en åbning op til 1,5 meter, og der er doseringsindkator monteret på forgavlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bagklappen kan også betjenes hydraulisk.

Tebbe HS 240 har to separate bundkæder med fire hærdede krankæder 14x50millimeter og en brudstyrke på 24 ton for hver kædestreng. Bunden er fremstillet i Hardox-stål og bundkædernes gearkasser har hydraulikmotorer med både frem- og tilbageløb.

Stor styrke

Spredeagregatet består af to vandrette fræservalser, som hver har en diameter på 65 centimeter og en gennemgang på 1,5 meter.

De to bredspredetallerkener har hver en diameter på en meter og er begge forsynet med fire spredevinger - det hele i Hardox 400-stål. Fræsetænder og slidstykker er ligeledes i Hardox-stål.

Spredegearkasserne har overbelastningskobling/friløb og kan hver overføre 100 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tebbe HS 240 har en totalvægt 22 ton. Nyttelasten i grundmodellen er 11 ton.

Totalmålet er 7,9 meter x 2,3 meter, og ladmålet er 6,6 meter x 2,21 meter.

Tebbes spredere og vognprogram importeres til det danske marked af Bjarne Rytter og forhandles kun af Maskinhandler Indkøbsringen, MI.