Kornpriserne har nu nået et historisk højt niveau, og så melder spørgsmålet sig tydeligere end nogen sinde før: Hvad skal man som dansk kornproducent gøre for at opretholde et højt økonomisk udbytte -  på trods af de ofte snærende danske særregler på planteavlsområdet, som begrænser landmandens handlefriheder i større eller mindre grad?

Det er selvfølgelig stadig vigtigt konstant at optimere på sortsvalg, gødnings-, og planteværnsstrategi, og specielt på gødningssiden er det givet, at i et højprismarked som nu vil den politisk bestemte undergødskning under det økonomisk optimale kvælstofniveau værre endnu større end de godt 15 procent, som man hidtil har regnet med var niveauet. Populært sagt kan man sige, at N-normerne jo ikke bliver større af, at de høje kornpriser reelt betyder, at det bedre kan betale sig at gøde efter den sidste tønde korn, skriver Troels Toft, planteavlskonsulent, Patriotisk Selskab i august-udgaven af Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til at skifte kurs

Det mener Troels Toft betyder, at man som planteavler skal være endnu dygtigere til at skrue og justere på alle de andre ”knapper”, der kan bruges for at optimere produktionen. Det betyder også, at man skal være endnu bedre til at skifte kurs og gøre noget andet end sidste år, hvis man inderst inde godt ved, at det man foretager sig ikke er optimalt for planteproduktion.

Eksemplerne på forhold, hvor der er plads til forbedringer, mener han er mange:

-          Nedprioriteret vedligehold på drænsytemerne.

-          Voldtægt af jorden ved harvning eller pløjning i fugtig og pløret jord.

-          Voldtægt af jorden ved såning i dårligt såbed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-          Ukritisk fjernelse af halm, hvor der ikke tilføres andet organisk stof.

-          Valg af ukritiske halmentreprenører, der for eksempel kører med lastbiler i marken.

-          Kørsel med for dårlig dækmontering.

-          Kørsel med for høje dæktryk.

-          Billig gyllekørsel med meget høje akseltryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i august-udgaven af Agrologisk, som udkommer fredag den 10. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.