En let høst og rigtig gode afgrødepriser betyder, at mange planteavlere har haft en god indtjening i år. Efter to meget vanskelige år har mange rigeligt med huller i de seneste års regnskaber, som skal fyldes ud med overskuddet fra 2012-sæsonen. Alligevel findes der avlere, som spørger sig selv: Hvor gør overskuddet bedst nytte?

I en artikel i oktoberudgaven af Agrologisk giver Ole Schou, planteavlskonsulent, Gefion sit bud på, hvordan et eventuelt overskud kan investeres, så investeringen er med til at sikre, at der på sigt bliver overskud på ejendommen ved både høje og ved lave afgrødepriser. For de høje afgrødepriser vi oplever for tiden skyldes ekstrem tørke i USA, Rusland og Ukraine, og er dermed mere et fænomen end en sikker fremtid. Derfor mener Ole Schou, først og fremmest, at den ledige kapital bliver brugt til at sig en lønsom drift, når afgrødeprisen falder. Det handler om, som i alle andre produktionserhverv, at være den mest konkurrencedygtige, uanset om salgsprisen er høj eller lav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I artiklen peger Ole Schou på fem områder, hvor der med fordel kan investeres: Det er investeringer der sikrer: En lovlig drift på ejendommen, gode dræn og god forsyning af næringsstoffer, kornanlæg, maskiner til en sikker afgrødeetablering samt en trimning af maskinparken, så man er forberedt til en periode med lave afgrødepriser.

Læs hele artiklen i oktober-udgaven af Agrologisk, som udkommer 12. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.