År for år stiger antallet af svineproducenter, der bliver meldt til politiet på grund af vold mod svin. Det fremgår af en ny rapport fra Fødevarestyrelsen, hvor styrelsen gør status over dyrevelfærden i Danmark i 2011. 

I 2009 var der i alt 74 politianmeldelser og indskærpelser på grund af vold mod svin. I 2010 var tallet steget til 153 sager. Og sidste år steg tallet igen og er nu oppe på 180, fremgår det. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de instrumenter, der anvendes til at slå med, er jernstænger, rør, skruenøgler og kæder, og dyrene har ofte synlige slagmærker og store blødninger i den underliggende muskulatur. 

L&F: Der findes nyere tal

I landbruget erkender man problemet. Konfronteret med de nyeste tal siger Henrik Frandsen, næstformand i Landbrug & Fødevarer til politiken.dk:

- Det er selvfølgelig 180 sager for meget.

Ifølge Henrik Frandsen viser endnu ikke offentliggjorte tal imidlertid, at der er sket et fald i antallet af svin, der rammes af volden. 

- Hvis vi tager de allernyeste tal - tallene for første halvår af 2012 - og sammenholder dem med tallene for første halvår af 2011, er der sket et betydeligt fald i antallet af svin, der berøres af det her, siger han til politiken.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 Desuden mener erhvervet, at en del af stigningen i anmeldelserne skal forklares med, at der er kommet øget fokus på problemet fra myndighedernes side. 

Billigt kød presser dyrene

Ifølge Mickey Gjerris, lektor i bioetik på Københavns Universitet og ekspert i blandt andet dyrevelfærd, er vold mod husdyr et generelt problem, som alle forbrugere i sidste ende har medansvar for. 

- I bund og grund handler det om, at vi alle sammen skal tage et medansvar for det og holde op med at juble, når der er billige koteletter på tilbud. Det hænger jo sammen. Når det er blevet billigere nede i supermarkedet, skyldes det, at det er blevet billigere at producere, og der er ikke så mange steder i øjeblikket at skære på omkostningerne ud over at presse dyrene, siger eksperten til politiken.dk.