Det har intet med hinanden at gøre.

Så kontant er udmeldingen fra Henrik Mortensen, formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, efter at Dyrenes Beskyttelse har foreslået en ændring i afregningsmodellen fra slagterierne for at undgå slagmærker på svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Dyrenes Beskyttelse hænger stigningen i antallet af slagmærker sammen med den nye form for afregning til slagterierne, hvor svineproducenten bliver belønnet for, hvor hurtigt grisene bliver læsset. Men sådan ser den virkelige verden ikke ud, mener Henrik Mortensen.

- Der er ingen, der slår svin for at få dem til at løbe hurtigere. Det har jo fuldstændig den modsatte effekt, siger han og fortsætter:

- De grisepassere, der kan finde på at gribe et jernrør eller en kæde at slå grisene med, gør det i en form for afmagt, og det ville ske alligevel.

Bedre for grisene med nuværende afregningsmodel

Han mener, at afregningsmodellen faktisk gør forholdene bedre for grisene.

- Det, man har fået ud af en afregningsmodel, hvor det gælder om at få grisene læsset så hurtigt som mulig, er bedre tilkørselsforhold og større ramper, som grisene kan løbe op ad, siger Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at det var vigtigt at forbedre afhentningsforholdene mange steder.

- Lastbilerne er blevet større, og nu får vi hentet grisene midt om natten - i buldrende mørke om vinteren. Det er vigtigt, at forholdene er i orden.

Mærker fra tatovering - ikke fra jernrør

Henrik Mortensen gør i øvrigt opmærksom på, at den stigning i antallet af slag, som Fødevarestyrelsen har registreret i dyrevelfærdsrapporten, skyldes mærker efter tatoveringer.

I 2010 var der i alt 17 indskærpelser og anmeldelser, heraf handlede de 15 sager om overdreven brug af tatoveringshammer.

- Der var altså ikke tale om, at landmanden havde tæsket løs på sine dyr med et jernrør, men at han havde givet dyrene et par slag ekstra med tatoveringshammeren sandsynligvis for at sikre sig, at hele det femcifrede leveringsnummer kunne aflæses korrekt på slagteriet, siger Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger dog, at han tager stærkt afstand fra, at nogle grisepassere kan finde på at slå grisene.

- Det vil jeg aldrig forsvare. Når den slags sker, skal det meldes til politiet. Man må ikke slå på grise i Danmark, siger han.