Den nedslående svineprognose, der forleden blev offentliggjort, får nu konsekvenser for flere midtjyske svineproducenter, som har tanker om at reducere mængden af dyr på bedriften.

- Vi har kendskab til en række producenter, som enten sætter søerne ud eller simpelthen skærer i produktionen. Det skyldes udsigterne til en lav afregning i de kommende år, fortæller Nikolaj Stidsen, svinekonsulent ved LMO, med henvisning til Seges' seneste bud på noteringsudviklingen for de kommende to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Husk kontinuitetsprincippet

Men går man som svineproducent med tanker om at reducere antallet af dyr i staldene, er det vigtigt, at man har gjort sig en række overvejelser først. Særligt er det vigtigt, at man er opmærksom på det såkaldte treårige kontinuitetsprincip, lyder det fra Christian Bach Knudsen, faglig chefkonsulent i LMO's miljøafdeling.

- Man skal være klar over, at hvis man vil opretholde sin tilladelse til et bestemt antal dyr, så skal man have mindst 25 procent af det tilladte gående, siger han.

Glem ikke værdiansættelsen

Også Lasse Frost, afdelingsleder for LMO Business, peger på, at en eventuel reduktion af dyreholdet vil kunne betyde, at ens ejendom vil kunne falde i værdi, hvis ikke staldene bliver udnyttet.

- Kreditforeningerne værdiansætter bedrifterne på baggrund af dyreholdet, og derfor risikerer man også, at ejendommen bliver mindre værd, hvis ikke produktionen finder sted på ejendommen, siger Lasse Frost og tilføjer:

- Derudover kan kreditforeningerne også have en interesse i at nedbringe deres eventuelle pant i en besætning og derved kræve et ekstraordinært afdrag på kreditforeningslånene. Derfor er det vigtigt at få undersøgt sagen, inden man tømmer staldene ? for går man og drømmer om at nedbringe kassekreditten, og kreditforeningen så mener, de vil have andel af salget, er det jo en anden situation. Derfor bør det drøftes med rådgivere og finansielle samarbejdspartnere.