Et besøg på Borgeby Fältdagar i 2011 resulterede i, at den økologiske landmand Thomas Kjærsgaard fik en ny maskine med hjem til bedriften ved Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen, der af den svenske fabrikant kaldes System Cameleon, er en kombineret rækkestyret såmaskine og radrenser.

Thomas Kjærsgaard ud til at have en teknik, som kunne hjælpe ham med nogle af de ukrudtsproblemer, der har plaget ham i de økologiske kornmarker.

Især tidsler, svinemælk og agerkål har drillet, men nu har maskinen sået og radrenset her i foråret, og det ser ud til, at en stor del af Thomas Kjærsgaards problemer er blevet løst.

Han mener, at en udbyttefremgang på 20 procent er realistisk og de gode resultater er fremkommet ved en høj præcision i radrensningen som følge af 2D-kamerateknik, der styrer bommen sideværts ved at registrere planterækkens position.

Renset to gange

Ude i hvedemarken står der kun enkelte agerkål, og han fortæller, at marken er blevet renset to gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan godt leve med den smule agerkål, der er tilbage. For det er faktisk det eneste ukrudt, der ikke er blevet bekæmpet, siger han og forklarer:

- Maskinen kører med 18 centimeters skær ved rensning i korn, og det betyder, at der er en gennemskæringsprocent på 72 procent.

Vårbyggen er Thomas Kjærsgaards stolthed. Umiddelbart ses intet ukrudt i marken, men når han bøjer sig ned og skubber planternes blade lidt til side, er der en smule at komme efter.

- Der står lidt ukrudt nede i bunden, men det bliver lukket helt af, når afgrøden gror til, siger han.

For Thomas Kjærsgaard kan System Cameleon være nøglen til succes som økologisk kornavler. Han var selv ved at opgive økologien for et par år siden, da ukrudtsproblemerne gav stadig ringere udbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har knækket koden til at dyrke økologisk korn, idet vi kan radrense i kornet og styre arbejdet med kameraet. Så jeg tror, det bliver sjovt at være økologisk kornavler igen, når vi kan få nogle udbytter, der kan matche de omkostninger, der er ved at drive en hektar.

Forventning om fremgang

Thomas Kjærsgaard har tidligere haft udbytter helt ned til 20 hkg pr. hektar, så han har en forventning om en fremgang på 20 procent. Og måske lidt mere, hvis han er heldig.

- Hvis man er dygtig, er 30 procent merudbytte muligt, men det kræver også rettidig management.

Jordtyperne hos ham er sand, humus og lerholdigt sand.

- Stiv jord og lermuldet jord er maskinens favoritter, mens sandjord skal være jævn og pakket godt, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsbredden er otte meter, men System Cameleon fås også i arbejdsbredder på fire og seks meter.

De otte meter betyder en fordobling af såkapaciteten i forhold til tidligere, hvor et fire meters kombisæt gjorde arbejdet.

- Brændstofforbruget er nok halveret i forhold til tidligere. Vi bruger nu cirka 20 til 25 liter i timen, når vi sår fem til syv hektar pr. time, forklarer han og tilføjer, at maskinen kun kræver trækkraft på omkring 150 hestekræfter.

Nem justering

Den store kapacitet vil gøre System Cameleon til en oplagt kandidat til et maskinfællesskab, idet de fleste økologer efter Thomas Kjærsgaards mening ikke har større arealer, end at de kan klares på en dag.

Og ud over såning og radrensning kan maskinen også udlægge gødning og dybdeharve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt kan styres fra en computer i kabinen, hvilket gør justering af maskinen nem.

- Man skal ikke stå ud og stille på maskinen, siger han.

Manden bag System Cameleon, Lars Askling, er ifølge Thomas Kjærsgaard kompromisløs i sin måde at konstruere på.

- Det er en meget kraftig konstruktion, hvor der ikke er sparet på noget, siger han og peger på svejsningerne, der er svejset med pulvertråd.

- Ikke noget, der er sat på med CO2-svejsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han viser også såtuden, hvor spidsen er lavet af hårdmetal af hensyn til skærets slidstyrke. Det ser ikke synderligt slidt ud, selv efter at have sået 180 hektar.

Thomas Kjærsgaard fortæller, at System Cameleon produceres på Lars Asklings virksomhed, Gothia Redskap, i Östergötland, og alt på nær dæk, hjul og tank fremstiller virksomheden selv.

- Alt er laserskåret med en høj grad af præcision, siger han.

Begejstringen for den svenske kombimaskine er så stor, at Thomas Kjærsgaard er blevet forhandler af maskinerne.

Tro på fremtiden

For at kunne rense på ydersiden af planterækken er Thomas Kjærsgaard er i gang med at udvikle GPS til systemet, og han håber at være klar til næste sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På de 230 hektar, han driver, består afgrøderne primært af græsfrø, de forskellige kornsorter og kartofler.

Han gik over til økologi i 1997, fordi han fandt, at indkøb af kemi og gødning tog overskuddet i planteavlen.

Desuden har han en besætning på 100 økologiske søer, men der ligger nu en miljøgodkendelse til en udvidelse af soholdet til 230 plus en godkendelse til en produktion på 5.500 slagtesvin.

- Nu må vi se, om jeg har så meget tro på fremtiden, at jeg vil bygge en ny stald, siger Thomas Kjærsgaard.