Abonnementsartikel

Økologisk landmand importerer svensk såmaskine, som både kan så og radrense

Den økologiske landmand Thomas Kjærsgaard har importeret den svenske rækkesåmaskine, System Cameleon, til sin egen bedrift, og han tilbyder nu systemet til sine kolleger.

- Maskinen har været under udvikling i 10 år, og i dag kører der allerede cirka 35 maskiner hos svenske økologer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

System Cameleon kan både så og bekæmpe ukrudt, og Thomas Kjærsgaard har anskaffet maskinen til forårets såning samt den efterfølgende ukrudtsbekæmpelse.

- Det unikke System Cameleon medvirker til et effektivt jordbrug også uden pesticider. Høj præcision i såningsprocessen og avanceret computerteknik hjælper på både brændstofforbruget og tidsforbruget til at så, siger Thomas Kjærgaard.

Han kalder systemet revolutionerende, fordi samme maskine klarer ukrudtsbekæmpelse, grundig såning, og sikrer øget mineralisering og meget mere.

- Maskinen er modulopbygget og kan derfor nemt tilpasses de behov, den enkelte landmand måtte have, siger han.

Den maskine, som nu skal køre på Thomas Kjærsgaards egne marker ved Herning, er otte meter bred. Den sår med 25 centimeters afstand og kan udlægge organiske gødningspiller sammen med radrensning. Desuden er maskinen i stand til at rense mellem kornrækker. Det foregår ved hjælp af 2D-kamera-teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thomas Kjærsgård forventer meget af den nye maskine, da den i Sverige har vist rigtig gode resultater både når det gælder udbytte og ukrudtsbekæmpelse i økologisk planteavl. Han glæder sig derfor til at fremvise maskinen til interesserede landmænd ved et arrangement senere i foråret.

Den danske forhandling varetages af Hammerum Servicecenter.