Hos Esben Mortensen og Birgit Andersen Rask Mølle er det godt at være gris, og det er der flere årsager til. Her skal grisene ikke behandles som en vare, men som levende væsner der har ret til et godt liv så længe, de er her. Det er i hvert fald holdningen på den lille besætning, der årligt producerer 3.200 slagtesvin.

Rigeligt med halm

Da Esben Mortensen og Birgit Andersen tilbage i 2006 skulle vælge, om deres daværende nedslidte staldanlæg skulle renoveres, eller der skulle bygges nyt, var de ikke længe om at tage beslutningen. De ville gerne gøre det så godt som muligt for grisene, samtidig med at de ville skabe et bedre staldmiljø for både dyr og mennesker, og da de fik muligheden for at blive forsøgsværter ved opførelsen af en Perstrup kildestald, slog de til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For os er det vigtigt, at grisene får alt det halm, de kan æde, og det kan lade sig gøre i denne type stald, siger Esben Mortensen.

- Når grisene sættes ind ved 30 kg, får de 30 gram halm pr. dyr pr. dag, og det øges så efterhånden, som grisene vokser. Derved ender de ud med at få omkring 80 gram pr. dyr pr. dag, når de når slagtevægten. Det er dog kun en rettesnor, for der skal altid være lidt halm tilbage i stien, når vi kommer om morgenen, ellers har de ikke fået nok. Så mængden kan godt variere en del, men uanset hvor meget de får, så kan systemet uden problemer klare det, forklarer Esben Mortensen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer onsdag den 4. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.