EU-Kommissionen offentliggjorde i oktober 2011 sit forslag til en reform af EU's fælles landbrugspolitik.

For danske planteavlere er det nok især den såkaldte grønne komponent, der springer i øjnene, når man kigger forslaget igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionens forslag er nemlig, at 30 procent af den direkte støtte fremover skal gøres afhængig af, at landmænd i hele EU blandt andet skal leve op til krav om, at der er mindst tre forskellige afgrøder på den enkelte bedrift, og at maksimalt 70 procent af arealet på ejendommen må tilsås med én afgrøde.

Derudover er det forslået, at syv procent af arealet på den enkelte ejendom skal være miljøfokusarealer, som er udlagt med brak, levende hegn, randzoner eller andre såkaldte landskabselementer. Tiltag som ifølge Peter Poulsen som har en planteavlsejendom ved Ørsted på Djursland vil komme til at berøre alle danske planteavlere i mere eller mindre grad.

Derfor er han indstillet på at bruge sin plads i Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion til at kæmpe for, at bureaukratiet begrænses mest muligt, og at tiltagene i reformen bliver så let fordøjelige for de danske planteavlere som overhovedet muligt.

Træder formentlig i kraft om to år

Efter planen skulle Kommissionens CAP-reform træde i kraft pr. 1. januar 2014. Men da processen allerede nu er forsinket, vil et realistisk bud være, at reformen kommer til at træde i kraft 1. januar 2015.

- Selvom det er vigtigt at understrege, at der stadig kun er tale om forslag, og at der venter en lang proces, hvor alle detaljer i forslaget skal forhandles på plads, så er det vigtigt, at vi som planteavlere sætter os ind i reglerne. Det er i orden, at en del af støttekronerne fra EU bliver betinget af, at vi gør noget for miljøet og klimaet. Men for mig er det afgørende, at vi i Danmark bliver belønnet for de mange tiltag til at forbedre miljøet, som vi allerede har iværksat ude på ejendommene. Vi har i mange år haft kvælstofkvoter og krav om dyrkning af efterafgrøder, og vi har derfor været reguleret strammere på miljøområdet end mange andre landmænd EU. Og det skal vi honoreres for, siger Peter Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i marts-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 9. marts. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7970.