Regeringen bliver mødt med hård kritik fra flere danske miljøorganisationer og økologiforeninger, efter den har sagt god for, at man fremover kan importere og markedsføre en ny type GMO-soja inden for EU's grænser. Det skriver altinget.dk.

I et grundnotat, som tidligere på ugen blev sendt til Folketingets Europaudvalg, skriver Fødevareministeriet, at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ikke vurderer, "at sojaen vil have negative konsekvenser for menneskers og dyrs sundhed eller for miljøet ved de påtænkte anvendelser."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme melding kommer fra DTU Fødevareinstituttet, og af den grund mener regeringen, som ellers er stor modstander af GMO-produktion på danske marker, at "der ikke er fagligt eller juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse."

- Mangler forsigtighedsprincip

Men den beslutning møder ikke opbakning hos Økologisk Landsforenings direktør, Paul Holmbeck. 

Det er trist, at regeringen har sagt ja til det. Vi savner helt grundlæggende et forsigtighedsprincip, når det kommer til GMO-sager, og jeg finder det direkte besynderligt, at regeringen ikke ser noget fagligt grundlag for at give dem afslag," siger Paul Holmbeck og henviser til, at alle regeringspartierne tilbage i 2010 pegede på, at der mangler uafhængig forskning om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at bruge GMO-afgrøder.

Også støttepartiet Enhedslisten er kritisk over for den danske regerings ja til den nye markedsføringstilladelse. 

Fra Enhedslistens side er vi imod GMO'er, og beslutningen er udtryk for, at der ikke er sket et politisk skift, selv om vi har fået en ny regering," siger fødevareordfører Per Clausen og understreger, at beslutningen rejser en række spørgsmål om, hvilken fødevareproduktion vi vil have i Danmark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men kritikken bekymrer dog ikke Socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav. Han læner sig trygt op ad eksperternes vurderinger.