En heftig nedgang i udbytte og dermed følgende nedgang i indtægter er udsigten for EU's hvedeavlere, hvis EU forbyder svampemidlerne triazoler. Det viser en undersøgelse foretaget af seniorforsker Lise Nistrup Jørgensen fra Aarhus Universitet i samarbejde med forskere fra England og Frankrig.

- Et eventuelt forbud mod triazol-fungicider kan have betydning for de fremtidige muligheder for at bekæmpe især svampesygdommen septoria i hvede. Der vil være betydelige tab, hvis ikke der findes erstatningsmidler til bekæmpelse af især septoria, og mulighederne for at praktisere en antiresistensstrategi bliver desuden væsentligt svækket i alle lande, pointerer Lise Nistrup Jørgensen ifølge Aarhus Universitets hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grunden til, at EU har triazolerne under lup, er, at de er under mistanke for at have hormonforstyrrende effekter. Embedsmænd i EU er ved at udarbejde specifikke guidelines for vurderinger af hormonforstyrrende effekter, og det forventes, at en række pesticider vil blive forbudt med baggrund i de nye regler.

Da dette sandsynligvis vil ramme en række af azol-fnungiciderne, har forskerne fra Danmark, Storbritannien og Frankrig undersøgt de mulige konsekvenser for fremtidig bekæmpelse af svampesygdomme i hvede. 

Resultaterne præsenteres på Plantekongres 2012 den 10.-12. januar 2012 i Herning.