Maskinbladet, Agritechnica

Dal-Bo SuperMax er en kraftig kultivator, der efter blot en enkelt overkørsel har løsnet jorden i dybden og lavet et såbed på overfladen. Sådan én viste Dal-Bo frem under Agritechnica.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kultivatoren er udviklet i samarbejde med engelske landmænd, der praktiserer prøjefri dyrkning og som vil nøjes med en enkelt overkørsel af marken, før afgrøden etableres, siger Hans-Otto Wildfang, eksportchef hos Dal-Bo.

SuperMax har forrest en række kraftige grubbertænder, som kan løsne jorden ned i cirka 40 centimeters dybde. Herefter følger der to række fjedrende tallerkner, som bearbejder jordoverfladen, og bagerst er der monteret en T-rings valse i en bogieversion. Valserne har en diameter på 800 millimeter og overlapper delvist hinanden.

- Overlappet betyder, at vi ikke behøver afskrabere for at holde valserne rene. Arbejdsdybden på grubetænderne indstilles mekanisk ved at flytte nagler i stilkene. Dybden kan indstilles fra 70 til 400 millimeter, og de enkelte tænder er sikret med springbolte, forklarer eksportchefen.

SuperMax er liftophængt, og indtil videre produceres den udelukkende i en tre meter version. Skal den virkelig i jorden, anbefaler Dal-Bo en traktor med over 200 hestekræfter.

Grubber i V-form

Dal-Bo præsenterede også den nye Ratoon XL, som er en serie af grubbere, hvor tænderne et placeret i V-form. Tandafstanden er på 75 centimeter, og med springbolte leveres den i versioner med tre til syv tænder, mens serien med hydraulisk stensikring går fra tre til ni tænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammehøjden er 90 centimeter, og redskaberne kan leveres med forskellige former for valser.