Abonnementsartikel

Dalbo udvider Trimax-serien med en ny fem meter liftophængt udgave.

Den danske producent af tromler og harver gør nu harve-programmet mere komplet, med en ny storbror i Trimax-serien i form af en fem meter Dalbo dybdeharve til montering i liften.

- Udviklingen af den fem meter dybdeharve er drevet af en stor efterspørgsel, fortæller Knud Jepsen, produktchef hos Dalbo, som allerede har danske køber til de første fem meter harver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil nu har topmodellen for den tre bullet dybdeharve i liften været en 4,1 meter model, mens Trimax-harver på mere end fire meter har været de bugserede versioner på 5,2 og 6,3 meter arbejdsbredde.

- På den nye fem meter version er der 19 tænder fremfor de 15, som sidder på 4,1 meter udgaven.

Også stensikring til siderne

Den hydrauliske stensikring på harven foregår ikke blot med én trykakkumulator, men med en række mindre trykakkumulatorer placeret på harve-rammen.

rich-media-2
Fremfor én stor trykakkumulator, er der monteret flere små på Dalbo Trimax-harven.

- Det skyldes, at vi på denne måde ikke skal have olien til at løbe ret langt mellem tand og trykakkumulator. Desuden er de alle forbundet i ét system, og hvis én trykakkumulator skulle være defekt, så kan harven kører videre med de øvrige, og arbejdet kan fortsætte, hvis nedbruddet sker på en presset dag i marken, forklarer Knud Jepsen.

Han påpeger desuden, at tænderne ikke blot kan undvige 40 centimeter op fra sten eller lignende, men også 15 centimeter sidevejs i hver retning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Knud Jepsen viser her 3D-stensikring, hvor tænderne kan give sig 15 centimeter til hver side.

- Vi kalder det for 3D-stensikring, og det er ret unikt for Dalbo, at vi har denne mulighed på samtlige tænder.

Desuden kan fire af tænderne i hver side slås op, hvis trækbehovet ikke rækker til samtlige fem meter arbejdsbredde.

Arbejdsdybden fra kabinen

Det er desuden muligt at få hele Trimax-serien udstyret med Dalbos' Depth Control, som den danske producent for første gang lancerede på Agromek i 2018.

Der er tale om en elektronisk dybdekontrol, så man hele tiden ved hvilken dybdeharven arbejder i, hvilket kan være en fordel i støvede omgivelser, hvor det kan være svært at se skalaen på harven.

rich-media-5
Knud Jepsen viser den lille terminal i kabinen, hvor dybden på harven kontrollers fra.

Systemet består af en ultralyd-sensor, som er monteret på dybdecylinderen på redskabet. Der sendes ultralyd til en rundplade, og på den måde kan systemet vide, hvilken dybde redskabet arbejder i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder også, at der i terminalen i kabinen kommer et forholdstal mellem 0 og 10, forklarer Knud Jepsen, men påpeger, at når man ved, hvilket forholdstal, at redskabet arbejder bedst, så er det let at køre redskabet tilbage til udgangspunktet, når forageren forlades.

rich-media-7
Den elektriske dybdestyringen på harven virker også i støvede arbejdsforhold.