Bankpakke IV er et helt nødvendigt skridt at tage, fordi kreditmarkedet har brug for at blive normaliseret, mener erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby.

Hun er dog bekymret for, at de små lokale banker, der skal skabe væksten i Danmarks yderområder, stilles dårligere i forhold til de store banker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Landbrug & Fødevarer kan vi være bekymrede for, at balancen mellem store nationale pengeinstitutter og små lokale banker forrykkes yderligere - til stor skade for de små pengeinstitutter, siger Lone Saaby og fortsætter:

- Selv små institutter med god indtjening og god soliditet kan risikere komme i klemme, hvis ikke de fusionerer. Dermed vil der med bankpakken være en risiko for, at sunde banker, der kører godt i det nuværende set-up, vil opleve kapitalflugt.

Ønskede forlænget statsgaranti

Hun frygter, at det vil gå ud over Danmarks yderområder.

- En meget stor del af de små- og mellemstore virksomheder i landets yderområder, herunder mange landbrug, har deres engagementer i lokale pengeinstitutter. Deres muligheder for at låne til nye projekter vil blive yderligere forringet, hvis de små banker oplever yderligere kapitalflugt. Og det vil lægge en stor bremse på vækstmulighederne i Danmarks yderområder, siger Lone Saaby og fortsætter:

- Vi havde helst set, at man sammen med de øvrige tiltag i bankpakke IV og Nationalbankens udvidelse af belåningsgrundlaget også havde overvejet at forlænge den individuelle statsgaranti for pengeinstitutterne generelt. Det ville have skabt større sikkerhed omkring de mindre banker i Danmarks yderområder. Og det vil så have skabt større mulighed for små og mellemstore virksomheder for at låne penge.