41 nye par hænder i NaturErhvervstyrelsen, der skal kontrollere den danske udbetaling af landbrugsstøtte, er ikke noget, der vækker jubel hos interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer. Det skriver altinget.dk.

Ifølge NaturErhvervstyrelsen skal oprustningen skærme Danmark mod de såkaldte "underkendelsessager," der senest ramte Danmark i august i år. Her krævede EU-Kommissionen, at Danmark betalte 85 millioner kroner tilbage i landbrugsstøtte på grund af risiko for fejl i udbetalingerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ræsonnementet fra styrelsen lyder derfor, at det er billigere at bruge cirka 18,5 millioner kroner årligt på stærkere kontrol, hvis det kan mindske risikoen for nye sanktioner fra EU. Alligevel huer ideen ikke landbruget.

- Vi kan godt se, at det ud fra et statsfinansielt syn er et problem med mange underkendelser, men vi har over en årrække kunnet mærke, at der løbende bliver strammet op i kontrollen, og nu begynder metaltrætheden at melde sig blandt landmændene, siger Lone Saaby, direktør for Erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, til altinget.dk.

Hårdere regler i Danmark

Til Maskinbladet forklarer Lone Saaby, at der er stor forskel på Krydsoverensstemmelsesreglerne i Danmark i forhold til nabolandene, og at de danske landmænd derfor har relativt mange overtrædelser.

- Er der for eksempel skuldersår, når en dansk landmand afleverer sine grise på slagteriet, er der tale om en KO-overtrædelse. Det er der til gengæld ikke ved lignende sager i hverken Tyskland eller Sverige. Der er i forvejen rigtig meget kontrol i Danmark, så vi er ikke begejstrede over, at det nu bliver mere bureaukratisk, siger Lone Saaby.

Hun medgiver, at der naturligvis skal være en kontrol, når man modtager en støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er kontrol for kontrollens skyld, vi skal undgå, siger hun.