I den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. juli anbefaler Anna-Sofie Kjærsgaard, kvægrådgiver, Vestjysk Landboforening, at man selv blander foderet til kalvene frem for at købe en færdig blanding.

- Fra kalvene er nul til seks uger, suppleres mælkefodringen med en kalveblanding, og flere og flere foderstoffirmaer har efterhånden ganske udmærkede, proteinrige (22-24 procent) kalvestarterblandinger i sortimentet. Det er en nem løsning, men da prisniveauet ligger omkring 375 kroner pr. 100 kg, er det også en dyr løsning, konstaterer Anna-Sofie Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kalvekraftfoderet skal kalvene tilbydes de første seks uger, og det samlede forbrug i seks uger pr. kalv er omkring 50 kg. Prisen på en hjemmelavet blanding er cirka 200 kroner pr. 100 kg ? det vil sige, at der ligger en besparelse på omkring 85 kroner pr. kalv ved seks uger, som også skal betale det ekstra tidsforbrug, der ligger i selv at blande kalvekraftfoderet. Men fidusen ved selv at blande kraftfoderet er ifølge Anna-Sofie Kjærsgaard, at DU bestemmer indholdet ? og er garant for, at der ikke er unødige fyldstoffer, der ikke fremmer tilvæksten.

Inden kalvene fravænnes, skal de over på en ration med grovfoder ? det vil sige ved cirka seks uger.

- Det er vigtigt, at foderskiftet sker inden fravænning ? ellers bliver overgangen for hård, og kalvene mister tilvækst, påpeger Anna-Sofie Kjærsgaard og fortsætter:

- Kalvenes TMR-mix skal bestå af gode råvarer både med hensyn til energi og protein ? for kalvene skal også efter mælkefodringsperioden have gode aminosyrer til en høj tilvækst.

Nørgaard Mælk har taget konceptet til sig

Hos Nørgaard Mælk, Brørup, startede man på det nye kalvekoncept midt i februar 2011 med kalvestarter til kalvene fra nul til seks uger og kalve-TMR fra seks uger indtil seks måneder. Før fik kalvene kofuldfoder suppleret med ekstra protein og energi og dertil masser af hø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det fungerede ikke i kalvestalden, udtaler Jens Kristiansen, driftsleder på Nørgaard.

Kalvene havde diarré, og trivslen var dårlig. Alligevel var det kun, fordi kalveekspert Rikke Engelbrecht, Vestjysk Landboforening, fastholdt, at nu skulle de starte op på en kalve-TMR, hvis de ville have problemerne løst.

- Vi var forbeholdne over for den ekstra tid, som det tager at blande til kalvene også, siger Jens Kristiansen og fortsætter:

- Men vi gik i gang, og det har vi aldrig fortrudt.

De laver i dag en kalve-TMR hver tredje dag. Om vinteren er holdbarheden fire dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det tager 10 til 15 minutter at lave en kalve-TMR til 400 dyr, og når den er udfodret, er vi færdige med kalvene. Det er nemt og enkelt. Før skulle vi rundt med mange flere fodermidler. Det tog tid og gav anledning til alt for mange fejl, fortæller Jens Kristiansen.

I dag æder kviekalvene godt, de vokser og har ingen problemer med diarré og mistrivsel ? og det uden hø. Tilvæksten er 1.000 gram pr. dag, kalvene strutter og er helt blanke i pelsen.

- Jeg kan kun anbefale denne praksis til andre, fordi kalvene trives, samtidig med at vi bruger mindre tid og sparer penge på dyrt foder, beretter Jens Kristiansen.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. juli. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.