Lyt til artiklen:

Krav til enkeltkælvningsbokse banker på

00:00
Hastighed: ???x
03:10

Lovkravet betyder blandt andet, at alle kælvninger på bedriften skal foregå i en enkeltkælvningsboks, som minimum er 10 kvadratmeter ved små racer og 12 kvadratmeter ved store racer.

Ko og kalv skal gå sammen i denne enkeltkælvningsboks i mindst 12 timer efter kælvningen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der skal være mindst fire kælvningspladser pr. 100 årskøer, hvoraf mindst halvdelen skal være enkeltkælvningsbokse. Derudover skal der være mindst en sygeboks pr. 100 årskøer. Arealkravene til enkeltsygebokse er det samme som til enkeltkælvningsbokse, skriver Velas i en pressemeddelelse.

- Fordelene ved at etablere enkeltkælvningsbokse på bedriften er mange. Det er dog vigtigt at tilpasse de nuværende rammer på bedriften, sådan at de påkrævede kælvningsbokse også er brugbare i dagligdagen, og ikke bare er et antal kælvningsbokse man er tvunget til at have på grund af et lovkrav, fortæller Rikke Oehlenschlæger Hjort, Junior Bygningsrådgiver i Velas med speciale i kvæg

Reduktion af smittetryk

Bygningsrådgiveren fortæller, at fordelene ved brugen af enkeltkælvningsbokse er at det muligt at isolere koen og kalven fra de andre køer i holdet.

- Dette er med til at reducere smittetrykket for den nyfødte kalv, som er med til at give en bedre og stærkere start på livet. Derudover er det også med til at skabe en ro omkring kælvningen, samt et større overblik over hvordan koen kommer i gang igen, efter at have kælvet, siger hun.

- Det er nemmere at holde øje med andelen af foder og vand hun får optaget, og dermed vide om hun er klar til at komme videre, eller har brug for lidt mere tid eller hjælp, siger Rikke Oehlenschlæger Hjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkeltboksene er også med til at øge arbejdssikkerheden på bedriften, og gøre det muligt for en person at håndtere nykælveren og kalven alene.

Muligheden for at fiksere koen inde i enkeltkælvnings boksen er væsentligt for sikkerheden, da det vil gøre det muligt at komme til den nyfødte kalv, uden risiko for at blive tumlet af nykælveren.

På nogle bedrifter, er den begrænsende faktor, at man ikke har det areal som det kræver at etablere det antal kælvningsbokse bedriften skal have.

Nye arealer i brug

Det kan betyde at man skal tage nye arealer i brug, som normalt ikke har været anvendt til husdyr. Velas minder om, at det vigtigt at huske, at hvis man udvider sit nuværende produktionsareal, skal man ind og have et tillæg til sin miljøgodkendelse, eller have en hel ny miljøgodkendelse.

Hvis ikke det er muligt at finde plads til kælvningsboksene i eksisterende stalde, skal man finde det andetsteds. Det kan være at man er nødsaget til at skulle bygge ny stald, for at få plads nok til at leve op til lovkravene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser i forhold til, hvor meget kapacitet man har brug for, hvor passer den ind i forhold til bedriften logistik, hvordan skal den indrettes, og mange andre overvejelser, for at man får bygget noget som er brugbart, og holder til bedriften på lang sigt, siger Rikke Oehlenschlæger Hjort.