Abonnementsartikel

Der er for meget kontrol og for mange regler i landbruget, siger den nye formand for svensk landbrug om den danske kritik

- Vi har nok alt for travlt med at indføre regler og kontrollere alt muligt, hvilket er dræbende for det svenske landbrug. Det siger den nyvalgte formand for de svenske landmænd, Helena Jonsson, da Maskinbladet fortæller om de skuffelser, som danske Bo Hansen Hollænder har oplevet under sine to år som planteavler i Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helena Jonsson indrømmer, at der er for lidt konkurrence på det hjemlige kornmarked, og hun vil opmuntre til, at flere aktører begiver sig ind på markedet for dermed at skabe bedre priser.

- Vi vil gerne se mere konkurrence på såvel indkøbs- som på salgssiden, siger hun og understreger, at hendes forbund, LRF, vil gå til konkurrencemyndighederne, hvis det viser sig, at handlen med korn domineres af for få aktører.

- Men globalt set var der dårlige priser i det omtalte høstår, og det smittede naturligvis af på det svenske marked. Siden har priserne rettet sig - også i Sverige, siger Helena Jonsson, der tilføjer, at husdyrproducenterne også i Sverige har haft dårlige tider, hvilket også har påvirket kornpriserne negativt.

Hun forstår dog ikke, hvorfor Bo Hansen Hollænder skal vente op til et halvt år på sit tilgodehavende for høsten.

- Den situation er ukendt for mig, så det kan jeg ikke kommentere, fortsætter hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problem for de unge

Med hensyn til afviklingen af refusionen på dieselskatten siger Helena Jonsson, at man i samme omgang afskaffede skatten på kunstgødning, så det burde efter hendes mening gå nogenlunde lige op.

Helena Jonsson fortæller, at der også i Sverige er et problem med generationsskifte. Hun oplevede et usædvanligt stort fremmøde af yngre landmænd, da LRF holdt generalforsamling for nogle uger siden.

- Der var mange spørgsmål fra de unge, og vi må arbejde for, at de får lettere ved at komme i gang. Som det er nu, afvikler de pensionerede landmænd simpelthen deres bedrifter og bliver boende. Og vi mener bestemt ikke, at disse virksomheder skal afvikles. Tværtimod må vi have mere bevægelighed i markedet, fastslår Helena Jonsson og efterlyser flere investeringer i landbruget. Hun har dog endnu ikke nogen konkret løsning på finansieringsproblemet for de unge.

Mindre regeltyranni

Helena Jonsson vil i sin egenskab af formand arbejde på at forbedre landmændenes vilkår. En lavere beskatning, lavere arbejdsgiverafgifter og mindre regeltyranni står højt på listen over de opgaver, som hun har foran sig.

- Undersøgelser viser, at vi er dygtige til at drive virksomhed her i Sverige. Men undersøgelserne viser også, at der etableres stadig færre virksomheder, og det er foruroligende. Derfor må erhvervslivet have bedre vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helena Jonsson er 45 år og opdrætter sammen med sin mand herefordkvæg ved Tranås i Småland. Der er 150 stykker kvæg på bedriften, der omfatter 175 hektar skov, ager og græsningsarealer.

Helena Jonsson har siddet i LRF's bestyrelse i syv år. Hun har i den periode været meget optaget af miljø og ejendomsforhold.