- Hvem ved, hvad der kommer ud af det her? Sneen faldt en måned tidligere end forrige år, siger Anders Rosén, da vi besøger ham for anden gang i artikelserien om hvededyrkning.

Og der er grund til bekymring. Det er midt i december, og sneen har ligget der i en måned. Det ser ikke ud til, at den vil forsvinde lige med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg klarede mig alligevel ret godt i efteråret 2010, da jeg kunne nøjes med at så cirka ti hektar om i pletter, mens min nabo var nødt til at så halvdelen af sit areal om, fortæller Anders Rosén fra Fylla Norrgård ved Vadstena om sin vinterhvede.

Ingen behandling og god tilvækst

På grund af det tidlige snefald fik vinterhveden ingen behandling mod sneskimmel.

- Jeg gav rugen Sportak den 8. november, og det var sidste gang, det var muligt at køre i marken. Herefter faldt sneen nemlig.

Og vejrsituationen var temmelig usædvanlig.

- I 2009 faldt den første sne den 13. december og blev liggende i flere måneder. Det snedække, vi har nu, har ligget her siden midt i november, fortæller Anders Rosén.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom sneen vækker bekymring lige nu, så var forholdene gode i efteråret. På visse marker har tilvæksten næsten været for god, særligt i hvede efter raps, der blev sået midt i september.

Syv ton pr. hektar

Vi gennemgår sammen tallene for dyrkningen. Sidste års udbytter i hveden lå på temmelig normale værdier på trods af den besværlige vinter.

- Høstgennemsnittet ligger lige over syv ton pr. hektar ifølge den analyse, som jeg har lavet sammen med min rådgiver hos Lovangruppen. Variationen spændte fra 6,5 til 7,4 ton pr. hektar, så det er temmelig normalt eller lidt under normalen i sammenligning med tidligere år, uddyber Anders Rosén.

Gennemsnitsudgifterne til hveden fordeler sig med 580 kroner pr. hektar til såsæd, 900 kroner pr. hektar til planteværn og gødningen kostede mellem 500 og 600 kroner pr. hektar.

Gødningsmængden plejer at svare til 160 kg kvælstof pr. hektar, hvor en del af det er hønsemøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kører to gange, og gør det nemmere for mig selv ved at køre med samme mængde handelsgødning begge gange. På de cirka 30 hektar, der får hønsemøg, erstattes den anden tildeling af handelsgødning.

Gödning inför våren 2011 köpte han redan i juni.

- Jeg køber mest Axan men også lidt NPK 24-4-5. Dengang i juni kostede Axan to kroner pr. kg og NPK 3,40 kroner pr. kg.

Rådgivning er et vigtigt værktøj

På Fylla Norrgård står planteavlen for omtrent halvdelen af omsætningen, mens ægproduktionen tegner sig for resten.

- Planteavlen kræver mellem 600 og 700 timers lejet arbejdskraft. Jeg beregner min egen indsats til cirka 1.400 timer om året, hvilket svarer til omkring 6,5 time pr. hektar på årsbasis, fortæller Anders Rosén og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men hvis man vil være rigtigt skrap, skal sigtekornet indstilles på fem timer pr. hektar pr. år.

Anders Rosén har et godt overblik over flere års planteavl i kraft af de opsummeringer, han har foretaget sammen med sin rådgiver i Lovangruppen.

Han viser mig sine beregninger af flere forskellige bedrifters omkostninger pr. hektar, og jeg studser over de betydelige forskelle mellem bedrifterne.

Især varierer maskinomkostningerne meget, hvor nogle ligger langt over 3.000 kroner pr. hektar, mens andre ligger væsentligt lavere.

Jeg undrer mig over, at der ikke er flere, der benytter sig af den form for rådgivning. Det er jo her, man kan påvirke de økonomiske konsekvenser. For afkastet, regnet i hkg korn, ændrer sig ikke meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere spillere gavner alle

Indkøb af såsæd, gødning og planteværnsmidler samt salg af korn foretager Anders Rosén på den måde, der ser bedst ud i øjeblikket.

- Jeg prøver at købe der, hvor det er billigst, og jeg sælger til den, der vil give mest. Heldigvis findes der flere spillere i markedet, for det gavner alle, siger han.

- Jeg deler salget af hveden op, så jeg sælger cirka en tredjedel ad gangen, da jeg ikke tør satse på, at jeg kan være heldig ved at sælge al hveden, når prisen er på sit højeste. I år kan jeg konstatere, at jeg har været lidt for ivrig. Jeg sikrede nemlig 200 ton hvede i marts/april for 1,38 med leverance i januar, siger han og smiler.

- Nu er priserne oppe i to svenske kroner pr. kg, og så kan man bare ærgre sig over, at man solgte lidt for tidligt.

Anders Rosén mener, at det er vigtigt at holde sig orienteret om, hvad der sker på verdensmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg får ugebreve fra rådgivere, læser forskellige aviser og forsøger at være alment orienteret om situationen rundt om i verden.

Anders Rosén graver nogle hvedeplanter ud af sneen på marken bag hønsestalden.

Sneen ligger i 20 centimeters tyk over hveden, og der er en tynd skorpe af frost. Først til foråret finder vi ud af, hvad den tidlige sne vil betyde for årets hvedehøst.

Anders Rosén driver ejendommen Fylla Norrgård i Vadstena, Östergötland. Planteavlen består af 310 hektar der dyrkes med vinterhvede, vinterraps, ærter, korn og hør.

Jordtypen på hovedparten af markerne er JB 6. På eneklte marker er jorden dog en smule lettere (JB 4).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du over planteavlen har Anders Rosén 16.000 æglæggende høns.