Når Folketinget i dag, tirsdag, skal behandle et beslutningsforslag om sprøjtefrie beskyttelseszoner omkring vandboringer, så sker det på et uoplyst grundlag. Politikerne ved nemlig ikke, hvor mange vandboringer der lukker på grund af forurening fra pesticider. Det skriver Altinget.dk.

Både Miljøstyrelsen og GEUS registrerer ellers vandboringerne, men begge registreringer er mangelfulde, og derfor når de frem til helt forskellige resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Karen Ellemann (V) lænede sig under førstebehandlingen af forslaget i marts op ad Miljøstyrelsens tal, som viser, at der i perioden fra 1988 til 2008 er lukket 549 boringer på grund af pesticider. Det giver i gennemsnit 26 lukkede boringer om året.

Oppositionen derimod støtter sig til tal fra GEUS og hævder, at tallet er langt højere. I forslaget skriver partierne således, at "siden 1997 har de danske vandværker gennemsnitligt lukket to drikkevandsboringer om ugen på grund af forurening med sprøjtegifte." Altså over 100 lukkede boringer om året. 

Ved ikke om pesticider er årsagen

På GEUS har seniorforsker Walter Brüsch lavet et notat til Danva om, hvor mange vandværksboringer der er taget ud af drift, som indeholder pesticider.

Notatet viser, at der i en ti-årsperiode fra 1999 til 2008 er taget 3.386 boringer ud af drift. Heraf blev der fundet pesticider i 1.273 boringer, hvoraf fundene i 602 boringer var over grænseværdien  på 0,1µg/l . De 1.273 boringer svarer til de to boringer om ugen, som oppositionen henviser til i beslutningsforslaget.

Men Walter Brüsch understreger, at der ikke er dokumentation for, at de 1.273 er lukket på grund af pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved ikke præcist, hvorfor boringerne er lukket, siger han og forklarer, at der kan være en række årsager til, at boringer lukker.

- Det kan være, at der bliver fundet nitrat, eller det kan være tekniske årsager, for eksempel at boringen falder sammen. Det kan også være, at vandværker bliver lagt sammen eller nedlagt, siger han til Altinget.dk.

Karen Ellemann vil nu sørge for, at Naturstyrelsen undersøger, hvordan man fremadrettet kan registrere data, så man får en mere retvisende statistik for antallet af lukkede boringer og årsagen til lukningen.