Abonnementsartikel

Vandforeningen Danva påstår, at pesticider lukker to vandboringer om ugen. Men Geus, som undersøger vandet, kan ikke bekræfte påstanden.

Der er tilsyneladende ingen dokumentation for, at landbrugets pesticider lukker to vandboringer om ugen.

Det er ellers påstanden fra Danva, og funktionschef Lars Fischer fortæller ifølge Politiken:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet."

Men Geus, der undersøger grundvandet og drikkevandet, kan ikke bekræfte påstanden, og de seneste oplysninger Danva har fået fra Geus ligger helt tilbage til juni 2010 og drejer sig om perioden fra 1988-2008. 

Ikke nødvendigvis landbrugets skyld

Det fortæller Walther Brüch fra Geus som tilføjer, at Geus ikke kan bekræfte, at der er lukket to vandboringer om ugen siden 2009 på grund af pesticider, fordi Geus mangler oplysninger fra kommunerne om, hvor mange vandboringer er taget ud af drift for denne periode.

Det er kommunerne, som indberetter mulige lukninger af vandboringer til Geus, som siden lader disse oplysninger gå videre til Danva.

- Vi kan heller ikke kan sige, hvorfor boringerne er taget ud af drift. Det kan være på grund af større eller mindre koncentrationer af pesticider, men det kan sagtens også skyldes tekniske årsåger, som at boringen falder sammen eller fordi, man har fundet stoffer i drikkevandet, som intet som helst har med landbruget at gøre, siger Walther Brüsch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danva ved ikke, hvor oplysninger kommer fra

Lars Fischer kan ikke kaste lys over, hvor Danva får påstanden om de to lukkede boringer om ugen fra.

- Jeg er ikke klar over, hvor vi har de her oplysninger fra, men det skal jeg prøve at undersøge nærmere. Jeg siger heller ikke, at det alene skyldes for mange pesticider i drikkevandet, at de bliver taget ud af drift eller lukket. Mange gange har vi boringerne under observation i et stykke tid, og efter nogle uger bliver mange af dem åbnet igen, siger Lars Fischer ifølge en pressemeddelelse fra Bæredygtigt Landbrug.