Kristendemokraternes Per Ørum sikrede tirsdag VKO regeringen et snævert flertal for etablering af 50.000 hektar randzoner langs vandløb og søer. Alle andre partier var imod forslaget, heriblandt Liberal Alliance. Det skriver altinget.dk.

- Forslaget er et indhug i et frit erhvervs mulighed for at producere og et fuldtonet indhug i den private ejendomsret, sagde Liberal Alliances miljø- og fødevareordfører, Villum Christensen. Liberal Alliance mener, at det ville være mere hensigtsmæssigt at tage sårbare jorde ud og give kompensation efter ekspropriations-bestemmelserne, frem for at etablere generelle randzoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundet Liberal Alliances afvisning af forslaget, spurgte Konservatives miljøordfører - Tage Leegaard - under førstebehandlingen Villum Christensen om, hvordan Liberal Alliance vil sikre biodiversitet og rent vand, når man ikke vil etablere randzoner. Det fik Leegaard ikke svar på.

Bedre vandmiljø og biodiversitet

Ifølge Fødevareminister Henrik Høegh (V), mener landbruget at forslaget er for vidtrækkende, mens grønne organisationer ikke mener, at forslaget er vidtgående nok. Ministeren mener, at randzonerne er en god og relativ billig måde at sikre bedre vandmiljø og biodiversitet.

- Vi skal sikre vores vandmiljø bedst muligt, og det vil kræve nogle indgreb i den måde, som man hidtil har drevet landbrug på, sagde ministeren og understregede, at regeringen er opmærksom på de økonomiske konsekvenser for landbruget.

DMU har efter at randzone-forslaget har været i høring, offentliggjort ny forskning der viser, at randzonerne har en væsentlig mindre effekt på fosfor-udvaskningen, end man hidtil har antaget. Men Henrik Høegh påpegede, at forslaget først og fremmest skal mindske kvælstofudvaskningen og samtidig forbedre biodiversiteten.

Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten var alle positive over for forslaget, men vil ikke støtte det, da partierne er modstandere af at offentligheden ikke får adgang til den nye natur der oprettes i randzonerne, ligesom partierne er utilfredse med, at det bliver tilladt at dyrke flerårige energi-afgrøder som energipil i randzonerne.