Sidste vinters kollaps af tage på landbrugsbygninger har fået landmændene til at have ekstra opmærksomhed omkring rydning af tagene for sne. Men flere landmænd er kommet til skade ved faldulykker.

- De glemmer ofte at passe på sig selv i forbindelse med arbejdet, siger specialkonsulent i arbejdsmiljø ved Videncentret for Landbrug Helle Birk Domino, der har set flere alvorlige uheld den seneste tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det typiske uheld sker ved at man falder igennem lyspladerne, når man vil rydde tagrygningen, som kan være svær at rydde med maskiner, siger Helle Birk Domino, der stærkt fraråder alt arbejde på taget uden brug af faldsikringsudstyr.

Hun anbefaler, at man altid bruger sikkerhedsline i forbindelse med såkaldte safety anchors, der giver et fast fæstepunkt for sikkerhedslinen. Alt andet er simpelthen uforsvarligt.

- Det er også meget væsentligt at være opmærksom på, at underlaget ikke er glat dér, hvor man placerer sin stige. Vi ser eksempler på stiger, der er skredet under landmanden for eksempel i forbindelse med fjernelse af istapper. Det kan nemt føre til alvorlige skader, herunder knoglebrud, siger Helle Birk Domino.