Leverandørerne af Frilandgris har således i gennemsnit fået 3,76 kroner pr. kg mere i afregning end deres konventionelle kolleger.

Samtidig er økologiske grise i gennemsnit blevet afregnet med et tillæg på 13,27 kroner pr. kg, hvilket er det højeste øko-tillæg siden 2007.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser regnskabet for Friland A/S, som onsdag fremlagde resultatet for året 2009/2010 for sine leverandører. Selskabet haft en omsætning på 465 millioner kroner og et overskud på 11,33 millioner kroner før skat og udbetaling af tillæg til leverandørerne.

Den samlede udbetaling af tillæg var på 122,63 millioner kroner, hvilket er den hidtil højeste udbetaling, selskabet har givet sine cirka tusind oksekøds- og svineleverandører.

Gunstigt år for øko-svin

Det er først og fremmest svineproducenterne, som har kunnet glæde sig over en høj afregning, som især skyldes gode salgspriser på eksportmarkederne.

Både i Europa og den øvrige Verden er der fortsat betydelig efterspørgsel efter svinekød, som er økologisk eller produceret med særlig høj dyrevelfærd. Køberne er ofte udenlandske forarbejdningsvirksomheder, som har stigende salg af forædlede kødprodukter af Øko- og Frilandsgris.

Eksporten af Frilandsgris til Australien er på et år vokset til nu at udgøre 18 procent af selskabets salg af Frilandsgris. Samtidig er værdien af den økologiske svinekødseksport vokset mærkbart, og salget af økologisk svinekød til det vigtigste eksportland, Frankrig, udgør nu 37 procent af Frilands samlede omsætning af økologisk svinekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I modsætning til svinekødet har salgsudviklingen for oksekød været mere moderat. Omsætningen af økologisk oksekød er stort set uændret i forhold til året før.