Når sommersolen stråler på huden, producerer vi masser af vitamin D3. Om vinteren, når solens stråler er svage og vores hud er dækket til af tøj, er produktionen af vitamin D3 betydeligt mindre. Det samme gælder for køer. Men hov! De går da ikke med tøj - eller hvad?

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, har et hold forsøgskøer rent faktisk gået med varierende grader af påklædning i løbet af sommeren. Det har de gjort for at forskerne kunne undersøge, hvordan det står til med køernes produktion af vitamin D3. I en periode på flere uger i juni og august sidste år kunne man således betragte synet af køer beklædt med kjole, bh, eller både kjole og bh. Kontrolgruppen var "naturister" - uden tøj på. Det skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på dets hjemmeside.

Da køer er dækket af pels på det meste af kroppen, havde forskerne en idé om, at det meste af køers produktion af vitamin D3 sker på de mere nøgne områder, for eksempel på yveret, mens der ikke vil være meget vitamin D3 produktion på resten af kroppen. Ved at dække forskellige dele af kroppen til, regnede forskerne med at kunne lokalisere mere præcist, hvor på koens krop det meste af produktionen af vitamin D3 foregår.

Overraskende resultat

Forsøget var en øjenåbner for forskerne.

- Til vores overraskelse viste det sig, at køer producerer vitamin D3 jævnt fordelt over hele kropsoverfladen til trods for, at de er dækket af pels, siger projektforsker Lone Hymøller fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Køernes vitamin D3 status i blodet steg i direkte sammenhæng med, hvor nøgne køerne var. Køerne med det naturlige look - det vil sige helt uden tøj på - havde den højeste vitamin D3 status, mens de allermest tækkeligt klædte køer med både kjole og bh på havde den laveste vitamin D3 status.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det næste skridt i forsøget er at bestråle køerne med UV lys, som er en slags kunstigt sollys. For køerne svarer det næsten til, at de kommer i solarium - men kun næsten.

I sidste ende håber forskerne at finde frem til en løsning, hvor løsdriftsstalde kan indrettes med lys, så køerne kan danne det livsvigtige vitamin D3 hele året og dermed levere mælk, der har et højt indhold af vitamin D3 året rundt.