Abonnementsartikel

For at forebygge halebid har svineproducent Claus Erland Nielsen investeret i Funbar Stationer, som svinene ikke mister interessen for

Agromekstjernerne er drysset kraftigt ned over Vitfoss i 2003 og 2004. Det Gråsten-baserede firma har de senere år lanceret Stalosan Express og Funbar Station, som har indkasseret henholdsvis to og tre stjerner.

Det er ikke gået ubemærket hen hos svineproducent Claus Erland Nielsen, Lintrup, der har sin produktion fordelt på flere gårde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På hovedgården, Tornumgård, har han 850 søer med en produktion på 22.500 30 kgs grise, på en anden bedrift har Claus Erland Nielsen 600 søer med salg af 15.500 otte kgs grise. Desuden driver han en slagtesvinproduktion på 7.500 styk. Pt. ejer han 290 hektar, men 1. april kommer jordbesiddelserne op på 340 hektar efter tilkøb af yderligere en gård.

For tre måneder siden valgte Claus Erland Nielsen at investere i nogle såkaldte Funbar Stations fra Vitfoss.

Barer til systemet

Funbar Station består af et bærende stativ, som i løbet af få minutter kan monteres med et justerbart spalteanker. På stativet kan man påfylde to barrer, som har forskellige virkninger.

Man kan eksempelvis sætte en såkaldt Minabar ned i stativet, så den stikker ud i bunden, hvor grisene kan komme til.

Forbruget af barerne kan reguleres med nogle medfølgende afstandsstykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den omtalte Minabar er en mineralstang med beroligende mineraler herunder forskellige lettilgængelige magnesiumkilder, salt og fosfor.

Vitfoss har også udviklet en Fiberbar, som kan sættes i stationen. Fiberbaren består af spagnum - et velkendt rodemateriale for grisene.

Endelig arbejdes med udvikling af en såkaldt vitabar i Funbar Stationen. Vitabar bliver en vitaminstang, som tilfører grisene supplerende vitaminer, oplyser Vitfoss.

Til yderlig aktivering er der på stationen påsat to bidehaler, som skal holde grisene beskæftiget.

Effektiv virkning

- Jeg har ikke haft de store problemer med halebid, men der har i flere stier været optræk til halebid, fortæller Claus Erland Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virkningen fra Funbar Stationen er ikke udeblevet:

- Jeg har tidligere anvendt en bold eller noget reb som rodemateriale, men grisene mister interessen i løbet af tre-fire dage.

- Når jeg stiller en Funbar Station op i en sti, bliver grisene rolige med det samme, og de mister ikke interessen for stationen, beretter Claus Erland Nielsen.

På forkant med udviklingen

Claus Erland Nielsen er bevidst om den økonomiske besparelse, som der kan være med anvendelse af Funbar Station. Blot få forekomster af halebid kan give økonomiske lussinger.

Han frygter samtidig problemer med halekupering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg frygter, at man fremover vil komme til at stille urimelige krav til halekupering. Jeg har set tilfælde, hvor grisene på 16-20 kg begynder at bide hinanden, så nu regner jeg med at være på forkant med udviklingen, siger Claus Erland Nielsen om en af bevæggrundene til at investere i i alt otte Funbar Stations.

2.000 stationer er solgt

Vitfoss" produktchef Flemming Laursen oplyser, at man efter otte måneder har solgt over 2.000 Funbar Stationer til flere end 300 landbrug.

- Vi kan se, at dem, der har købt vores standardpakke med fire stationer og har bøvl med halebid, kommer tilbage for at købe flere.

- Det er den bedste tilbagemelding, vi kan få, vurderer Flemming Laursen.

Anvender Stalosan igen

Foruden Funbar Station har Claus Erland Nielsen også investeret i Vitfoss" nye Stalosan Express, der er en kraftig blæser, der kan strø det desinficerende middel Stalosan på kort tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Claus Erland Nielsen var brugen af Stalosan tidligere mere eller mindre lemfældig.

- Vi har ikke brugt Stalosan i stor stil, fordi det er alt for tidskrævende, når man skal strø det med håndkraft.

Da Vitfoss kom på markedet med dets Stalosan Express slog Claus Erland Nielsen imidlertid til.

Muligheden for at strø Stalosan på få øjeblikke skulle udnyttes.

- Vi har været tæt på at gå ned i salmonella-niveau med deraf følgende økonomiske konsekvenser. Da vi ved, at Stalosan nedbringer smittetrykket var jeg ikke sen til at investere i blæseren, fortæller Claus Erland Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke dette produkt har skuffet den sønderjyske landmand.

- Vi har ikke længere problemer med at holde os i niveau 1, siger han kort og viser med et par hurtige håndbevægelser, hvor hurtigt en medhjælper kan desinficere staldafsnittene.

Hans erfaring viser, at det er en fordel at anvende Stalosan umiddelbart efter rengøring af stalden.

- Det klæber sig hurtigt fast på både vandrette og lodrette sider, hvis man sprøjter staldene lige efter rengøring, siger Claus Erland Nielsen, der anvender Stalosan i klimastaldene og slagtestaldene. :