På Agromek i Herning forsøgte Den lokale Andel (DLA) at ramme en pæl igennem den opfattelse, at der ikke er den store forskel på indhold i gødninger.

Med forsøgsresultater i hånden fremhæver DLA produktet Entec som fremtidens gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge DLA"s planteværns- og gødningschef Morten Skelgaard går hele øvelsen ud på at sikre, at planterne kan udnytte mest muligt af det tildelte kvælstof og samtidig undgå kvælstofudvaskning.

Løsningen ifølge DLA er, at man går ind og påvirker kvælstofkredsløbet på en sådan måde, at man forsinker kvælstofomdannelsen og dermed optimerer planternes mulighed for optagelse.

God til raps og kartofler

- De nye forsøgsresultater viser, at Entec lever op til disse forventninger. Især for afgrøder med stort kvælstofbehov såsom raps og kartofler, er der gode resultater, og det samme gælder specielt områder med lette jorde, fortæller Morten Skelgaard, der gerne vil illustrere det helt gode eksempel:

På en jysk kartoffelmark på let jord i et regnfuldt år vil der virkelig være en gevinst at spore.

- I et enkelt år kan det da godt være, at gevinsten ikke er specielt markant, men da man aldrig på forhånd ved, hvordan et år vil forløbe, vil der altid over tid være et attraktivt forhold mellem pris og effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig skal man ikke se bort fra miljøfaktoren, da Entec vil være et godt valg i en fremtid, hvor man kan forvente lovgivning mod eftergødskning, siger Morten Skelgaard.

Entec er en nitrifikationshæmmer

DLA har eneret i Danmark på forhandlingen af Entec, der er udviklet i samarbejde med Compo. Entec er en ammoniumstabilisator, der forsinker omdannelsen af ammonium til nitrat, som er lettere planteoptageligt.

Ved at påvirke og forsinke denne proces beskytter Entec kvælstoffet, så det ikke går tabt i jordvandet eller omdannes til frit kvælstof, som kan optages i atmosfæren.

Entec virker i fire til 10 uger fra udbringning, og den positive effekt på kvælstofomdannelsen betyder, at man enten kan opnå bedre udbytte eller opnå det samme udbytte med mindre gødningsforbrug, fremhæver DLA.

- Mindre arbejdsindsats og en mere simpel gødningsstrategi kan altså også blive et interessant udbytte af brugen af Entec, forudser Morten Skelgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entecs forsinkende virkning afhænger af jordtemperaturen.

Stiger temperaturen, øges omdannelsen, hvilket svarer til planternes stigende behov for kvælstof.

- Entec beskytter med andre ord kvælstoffet indtil det tidspunkt, hvor planten har brug for det.

-Derfor tøver jeg ikke med at karakterisere Entec som intelligent gødning, siger Morten Skelgaard.