Det er ikke huld, men alder der betyder noget for, hvor mange grise der klemmes ihjel.

DanVet Research har undersøgt sammenhæng mellem soens alder og/eller huld, og risikoen for at soen lægger grisene ihjel. I undersøgelsen indgik 999 faringer, og registreringerne viste, at der ikke var statistisk sammenhæng mellem huld og klemte grise, men derimod var der en sikker forskel mellem aldersgrupperne.

Gylte klemmer færre grise

Skal man spærre pattegrisene inde i flere dage, for at sikre sig, at de ikke klemmes, ja så skal man kigge på soen, for så er det hende der ikke fungerer.

Tine Aakær Frandsen, svinedyrlæge hos DanVet.

Gyltene klarer sig bedst med hensyn til klemte grise. De klemmer signifikant færre af de grise, de lægges ud med, og der er signifikant flere gylte, der slet ikke har klemte grise i kuldet. Den gennemsnitlige rygspæktykkelse ved faring er signifikant lavere for gylte end for søer. DanVet Research fandt i denne undersøgelse, at forekomsten af klemte grise kun er afhængigt af soens alder og ikke af hendes huld. Tine Aakær Frandsen, der er svinedyrlæge hos DanVet på de østlige øer, anbefaler at fokusere på nærmiljø og søernes kondition umiddelbart efter faring.

- Der skal være styr på nærmiljø, temperaturstyring, hule-træning og bøjlestyring, siger den sjællandske dyrlæge. Hun forklarer, at det der karakteriserer de gode besætninger er, at de kun huletræner pattegrisene de første to til tre fodringer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind