Rotorklipper, slagleklipper eller måske skiveslåmaskine. Vi bringer her et overblik over nogle af de typer og mærker, du kan få på markedet netop nu.

Der er lang tid til, at frøgræsmarkerne skal afpudses. Men det er her op til foråret, at du skal vælge den afpudsningsstrategi, som passer til netop din bedrift. Det er nu, du skal tage beslutning, om din afpudsningsstrategi er god nok, eller om den der skal ændres. Det er vigtigt at få styr på, inden vækstsæsonen begynder. For når vækstsæsonen begynder får du ikke tid til at tage beslutningen og den rettidige omhu, der følger med.

I 2016 foretog Seges en Farmtest af afpudsere. Farmtest 142 hedder den, og i den så man blandt andet på effekten af tre forskellige typer afpudsere: Rotorklipperen, slagleklipperen samt skiveslåmaskine (disc-skårlæggeren).

De forskellige afpudsninger blev foretaget i efteråret 2016. Der blev dømt på findeling og spredning af afpudsningerne, og det var tydeligt, at slagleklipperen var bedst til at fordele det afpudsede materiale.

I efteråret 2019 inviterede VKST til fokusdag på afpudsere på Vestsjælland, og her blev 10 afpudsere vist i aktion i marken. Der var både slagleklippere, rotorklippere og en enkelt skiveskårlægger repræsenteret.

{% image: 15 %}

Rotorklipperen

- Dette er den mest anvendte afpudser, selvom der skal gås på kompromis nogle steder. Den har en enorm kapacitet, men er ikke den bedste til at gå i dybden. I specielt rødsvingel og engrapgræs kan det være en fordel at leje maskinstationen til at slå første afpudsning af med en skiveskårlægger eller en slagleklipper, siger Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST.

Han påpeger dog, at har man udelukkende rajgræs, hundegræs og strandsvingel, som ikke kræver samme ligeså dybde afpudsning, så er rotorklipperen et fint alternativ.

Slagleklipperen

Christian Rabølle peger på slagleklipperen, som den med mest intensive afpudsning, som samtidigt ikke er så følsom overfor tidspunktet.

- En slagleklipper findeler materialet godt, og jeg er ikke i tvivl om, at det er den ideelle afpudser til frøavleren. Men den har også en langt lavere kapacitet end en rotorklipper, og så er det ekstremt vigtigt, at man ikke fristes til at bruge samme slagleklipper i brakmarken, fordi det slider alt for hårdt på slaglerne, og så ender man med en dårlig afpudsning af frøgræsmarken, siger han.

Skiveslåmaskinen

Det er i princippet ikke en afpudser, men ifølge Christian Rabølle måske den bedste maskine til at klippe græsset helt i bund.

- Den er både billig at holde kørende, er effektiv og klipper helt i bund. Til gengæld kan den ikke findele materialet, og det kræver, at man er hurtigt ude, da en stor materialemængde derfor vil blive liggende på marken, fortæller Christian Rabølle.

- Flere frøavlere har en god anvendelse af en fire meter bred skiveslåmaskine, da den også kan skårlægge hvidkløver og engrapgræs. Vedligehold er også på et minimum med denne løsning, siger den sjællandske maskinkonsulent.

Her i oversigten har vi valgt ikke at kigge på skiveslåmaskiner, men holde os til slagleklippere og rotorklippere.

Oversigt over rotorklippere

{% image: 2 %}

Woods Batwing BW20.70

Der ydes seks års garanti på gearkasser på Woods Batwing rotorklipper. Tandemhjulene er fjederophængte, og der er et kraftigt skjold, som er designet til, at materialet skæres af knivene flere gange. Der er stor volumen i skjoldet således, at der er større sug, og der kommer en jævn fordeling af materialet. Indstilling af klippehøjden er ganske enkelt og varieres fra 0 til 38 centimeter.

Arbejdsbredde: 6,1 meter

Totalbredde: 6,35 meter

Transportbredde: 2,96 meter

Antal rotorer: 3

Vægt: 3.511 kg

Transporthøjde: Ikke oplyst

Klippehøjde: 1-380 millimeter

Effektbehov: 70-300 hestekræfter

{% image: 3 %}

Spearhead Stubble Master 730

Stubble Master 730 er Spearheads flagskib til afpudsning af frøgræsmarker. 6 knive/rotor med klipning i to højder giver en god mulching af materialet. Den glatte over- og underside mindsker spredning af ukrudtsfrø mellem marker. Den har stor kapacitet og lavt brændstofforbrug samt store bærehjul og tandemophæng af alle aksler.

Arbejdsbredde: 7,26 meter

Totalbredde: 7,44 meter

Transportbredde: 2,97 meter

Antal rotorer: 5 med 6 knive på hver

Vægt: 3660 kg

Transporthøjde: 3,32 meter

Klippehøjde: 25-400 millimeter

Effektbehov: 160 hestekræfter

{% image: 4 %}

Bednar Mulcher MM 7000

Bednar producerer rotorklippere med en arbejdsbredde fra 2,25 til 7,0 meter. Maskinens skjold er galvaniseret og solidt opbygget med en kraftig konstruktion. Under skjoldet er der mulighed for at montere udskiftelige stålplader, som beskytter maskinen mod skader og slid. Hver rotor er beskyttet med et rotorskjold. Som ekstraudstyr er der mulighed for afdækningsplader, der giver en plan overflade på maskinen for nemmere rengøring.

Arbejdsbredde: 7 meter

Totalbredde: 7,3 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal rotorer: 5

Vægt: 3.500 kg

Transporthøjde: 3 meter

Klippehøjde: 50-300 millimeter

Effektbehov: 200 hestekræfter

{% image: 5 %}

Schulte FX530

Schulte Industries leverer rotorklippere fra 2,10 til 12,80 meter. Alle monteret med dobbelt knive og faste modskær, overstørrelsehjul og valgfrit træk. Den meste solgte model i Danmark og Sverige er FX530, som er 30 fod eller 9,30 meter monteret med fronthjul på sidefløjene for at give en bedre stabilitet.

Arbejdsbredde: 9,30 meter

Totalbredde: 9,60 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal rotorer: 5

Vægt: 5.580 kg

Transporthøjde: 3,90 meter

Klippehøjde: 25 til 380 millimeter

Effektbehov: Fra 200 hestekræfter

{% image: 6 %}

Major 630

Irsk produceret rotorklipper fra 2,0 til 6,3 meter arbejdsbredder. Rotorklipperen har en lille diameter på rotorerne, og maskinen er kendt for at gå lige så tæt på afgrøden som en slagleklipper - men med samme kapacitet som en slagleklipper, hvor topfarten er 12 kilometer i timen.

Arbejdsbredde: 6,30 meter

Total-bredde: 6,52 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal rotorer: 9

Vægt: 1.890 kg

Transporthøjde: Ikke oplyst

Klippehøjde: 10 til 170 millimeter

Effektbehov: Fra 140 hestekræfter

{% image: 7 %}

Bomford Triwing 6000

Triwing rotorklippere fra Bomford udmærker sig ved en meget stærk og robust konstruktion. Det foretrukne knivsystem til frøgræs er et sekskniv-system, hvor knivene kører i to forskellige højder. Store gearkasser hævet over dækket minimerer risikoen for overophedning af gearkasser. Den store hjuldimension (200/60-14,5) kombineret med pendulophæng af hjul og en kraftig affjedring sikrer en rolig og stabil maskine i marken.

Arbejdsbredde: 6 meter

Totalbredde: 6,3 meter

Transportbredde: 2,55 meter

Antal rotorer: 3

Vægt: 3.500 kg

Transporthøjde: 2,95 meter

Klippehøjde: 25-375 millimeter

Effektbehov: 125 hestekræfter

Oversigt over slagleklippere

{% image: 8 %}

Spearhead Sniper 300 HD

Sniper er Spearheads nye slagleklipper-serie, hvor 300HD er den største variant i mellemklassen til front- og bagmontering. Sniper 250HD-OS er den største model til sidemontering. Klipperne har kraftige hammerslagler med stor sugeeffekt. Kan både front- og bagmonteres. Bærerulle i fuldbredde, 40 centimeter hydraulisk sideforskydning på 300HD og 109 centimeter på 250HD-OS.

Arbejdsbredde: 3 + 2,5 meter

Totalbredde: 3,19 + 3,16 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal slagler: 40 + 22 hammerslagler.

Vægt: 1025 + 1200 kg

Klippehøjde: 15 - 45 millimeter

{% image: 9 %}

Müthing MU-PRO/F

Den bugserede slagleklipper fra tyske Müthing er lavet i højstyrkestål og er effektivt beskyttet indvendigt med slidindlæg. Maskinens vægt er båret af støttevalser i den fulde arbejdsbredde, der sikrer ensartet tromling af overfladen. 2Cut-rotor (tilvalg) betyder 138 slagler totalt (standward 80 slagler) og giver mulighed for højere fremkørselshastighed, højere sugeevne, og eventuelt reduceret motor/PTO-omdrejninger.

Arbejdsbredde: 8,6 meter

Totalbredde: Ikke oplyst

Transportbredde: 2,99 meter

Antal slagler: 80 (standardrotor) eller 138 (2Cut-rotor).

Rullediameter: 244 millimeter

Vægt: 6600 kg

Klippehøjde: 25 /49 /73 millimeter

{% image: 10 %}

Kuhn BP 8300 + BPR 305 Pro

Kuhn mulch-trippelsættet består af BP 8300 bagerst og BPR 305 PRO i front. Med en arbejdsbredde på 8,30 meter giver det en imponerende kapacitet, samtidig med at maskinens mange gennemtænkte detaljer og funktioner giver en høj arbejdskvalitet. Individuelt løft af de to bagerste enheder er en fordel, hvis der for eksempel er kiler på marken. De to enheder på BP 8300 er pendulophængt. Under skjoldet er der som standard to modskær (med mulighed for et tredje), der sammen med hammerslaglerne findeler materialet. Maskinens bagskjold kan justeres alt efter arbejdsvilkårene. Den store støttevalse er placeret tæt på slaglerne for bedre at kunne følge terrænet.

Arbejdsbredde: 8,3 meter

Totalbredde: 8,61 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal slagler: 32

Rullediameter: 220 millimeter

Rotordiameter: 465 millimeter

Vægt, forreste enhed: 1200 kg

Vægt, bagerst enhed: 2630 kg

Klippehøjde: 22-109 millimeter

{% image: 11 %}

Maschio Bufalo 300 + Giraffona 260

Kombinationen af den tre meter Bufalo 300 i frontliften og den bagmonteret Giraffona bagmonteret slagleklipper fra Italienske Maschio er et yderste fleksibelt sæt. Der er tale om den rigtige pris i forhold til arbejdsbredden, og en stor anvendelighed, da det er tre maskiner i en: mulching af frøgræs, rabatter eller diger og grene ved læbælter. Der er stor kapacitet og passer godt til traktorer på 160 til 250 hestekræfter.

Arbejdsbredde: 5,6 meter

Totalbredde: 6,4 meter

Transportbredde: Ikke oplyst

Antal slagler: 30+26

Vægt, forreste enhed: 1.300 kg

Vægt, bagerste enhed: 1.300 kg

Klippehøjde: 25 til 80 millimeter

{% image: 12 %}

Woods FL9300T

Woods slagleklipper adskiller sig væsentligt fra andre med blandt andet seks års garanti på gearkasser samt med justerbar bærerulle, så materialet enten ledes over eller under. Desuden er der dobbelt beskyttelsesklapper, som sikrer beskyttelse ved meget høje hastigheder og frit valg af hammerslagler eller Y-slagler samt special majsstub-opsætning.

Arbejdsbredde: 9,3 meter

Totalbredde: 9,3 meter

Transportbredde: 3,0 meter

Antal slagler: 80

Rullediameter: 590 millimeter

Vægt: 5600 kg

Klippehøjde: Ikke oplyst

{% image: 13 %}

Kverneland FXF

Kverneland FXF er den bredeste afpudser fra Kverneland. Det er en alsidig og stærk løsning, som med hammerslagler kan bruges i alt fra grene og majsstub til finafpudsning af frøgræsmarker. Firmaet fremhæver selv, at maskinen er velegnet til afpudsning i stor skala, sikkerhed ved transport med automatisk hydraulisk lås. Desuden er der fra Kvernelands side lagt vægt på reduktion af brændstof, da afpudseren kan trækkes med mindre traktorer fra 130 hestekræfter.

Arbejdsbredde: 6,4 meter

Totalbredde: Ikke oplyst

Transportbredde: 2,5 meter

Antal slagler: 80 hammerslagler/160 Universalslagler

Rullediameter: 245 millimeter

Vægt: 2.700 kg

Klippehøjde: fra 3 millimeter

{% image: 14 %}

Concept Perugini MP-serie

Italienske Concept Perugini leverer slagleklipper fra to til seks meters arbejdsbredde til front - side - eller bagmontering. De store modeller er hydraulisk foldbare med automatisk sikkerhedslås. MP600éren er den største model til bagmontering med kraftige hammerslagler, slæbesko, bagrulle i fuld bredde, bagklap og gearkasse med indbygget skridkobling.

Arbejdsbredde: 6 meter

Totalbredde: Ikke oplyst

Transportbredde: 2,35 meter

Antal slagler: 56

Vægt: 2.160 kg

Klippehøjde: 20 til 80 millimeter