Hidtil har markrobotter primært arbejdet med strigler, rækkerenholdelse og for eksempel sået roer. Med den nye model af robotten Robotti er der 73 hestekræfter til rådighed, så nu bliver det, ifølge FMR Maskiner der forhandler maskinen, realistisk at arbejde med lidt voldsommere redskaber som for eksempel slagle- eller rotorklippere. Derfor har Henrik Rasmussen fra FMR Maskiner tænkt over, om ikke der er flere arbejdsopgave, de fleste landmænd er trætte af, men som robotten kan løse?

Han kom frem til, at det oplagte svar måtte være afpudsning af frøgræsmarker. Det er ifølge Henrik Rasmussen en træls arbejdsopgave for de fleste, der tager en frygtelig masse tid på et tidspunkt på året, hvor høsten af andre afgrøder, halmbjærgning, stubbearbejdning og såning af nye afgrøder kræver fokus og mange arbejdstimer. Afpudsningen er imidlertid en vigtig opgave, og det skal gøres omhyggeligt, hvis næste års frøhøst skal give høje udbytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ligger lige til højrebenet at lade en markrobot med tilstrækkelig styrke klare den kedelige og tidskrævende arbejdsopgave. Så kan landmanden sætte robotten i arbejde på frøgræsmarken og selv tage videre til andre vigtige opgaver, der skal udføres på samme tid. Det må være en rigtig god arbejdsopgave til Robotti, siger Henrik Rasmussen

Forpligtende samarbejde

For at blive helt sikker på, at ideen er lige så god i praksis, som den umiddelbart lyder, så leder maskinhandleren efter et par testkunder, der også kan se ideen og vil afprøve den i praksis. Ideen med hele set-uppet er at finde to virkeligt interesserede frøavlere, der vil investere i en Robotti med afpudser på nogle helt specielle vilkår. Et af dem er, at kunderne får en dedikeret person fra Robotti-teamet tilknyttet sin maskine udover det almindelige serviceteam fra FMR Maskiner. Et andet handler om finansiering, og der er flere andre fordele med i købet, fortæller Henrik Rasmussen. Han kan sagtens se Robotti klare frøgræsmarker for flere landmænd i et område. Måske kunne de ligefrem på sigt have et par stykker til at klare afpudsningsopgaverne på store arealer.

- I det jyske er der jo gårde med over 20 vandingsmaskiner. Dem flytter landmændene, sætter dem i gang, og så passer de i øvrigt sig selv, til de har vandet et træk, og så flytter landmændene dem igen, når det passer med alt det andet, der skal nås. Det er kun et spørgsmål om at få indarbejdet rutinerne, så fungerer det også med Robottier, siger Henrik Rasmussen.