Visioner forpligter, og det kræver mod at tale om fremtiden fremfor at se tilbage på fortiden. Landbruget har udviklet sig enormt gennem tiden, og det er glædeligt. Desværre er det ikke nok alene at fortælle om den udvikling, man har været igennem. Hvis der er noget, som landbruget har brug for, så er det visioner for fremtiden. Hvis I tør sætte mål og visioner for fremtidens landbrug, så tør jeg tro på jer.

I Frej har vi efterhånden været ude og tale med rigtig mange landmænd, om hvordan dansk landbrug sikrer opbakning og legitimitet i befolkningen. Jeg ødelægger næppe vores businessmodel ved at afsløre, at det handler om bæredygtighed. De fleste landmænd ved allerede godt, at bæredygtighed er højt på de danske borgeres dagsorden og mange arbejder allerede med bæredygtighed i deres virksomhedsdrift. Det er positivt og glædeligt.

Desværre oplever jeg også, at når vi snakker om bæredygtighed, så bliver konklusionen på vores oplæg og det budskab, som landbruget sidder tilbage med ofte, at dansk landbrug skal blive bedre til at kommunikere, hvor bæredygtige de i forvejen er.

citat start

... Hvad er det, I vil have medierne til at skrive om...

citat slut

Gid det var så nemt. Jeg må desværre skuffe. De danske borgere ved allerede godt, hvor dygtige danske landmænd er. De ved godt, at I har rykket jer ekstremt meget både i forhold til klima, miljø og dyrevelfærd sammenlignet med for 10 år siden og sammenlignet med andre af verdens lande. Sikke en succeshistorie!

Alligevel føles det ikke just som om, der er bred opbakning til jer, når man sidder til moster Ingers fødselsdag i Hillerød og snakker med bordherren om dansk landbrug. Hvordan hænger det sammen?

Fortæl mig, hvor du er på vej hen

Bæredygtighed handler ikke om at fortælle, hvor bæredygtige landbruget er i dag. Det handler heller ikke om at lave endnu flere dage med åbent landbrug eller skrive flere artikler og debatindlæg om, hvor god dansk landbrugsproduktion er. Det handler ikke om at kommunikere mere, om alt det i gør. Det ved danskerne allerede godt. Bæredygtighed handler ikke om udviklingen fra fortiden. Det handler om udviklingen mod fremtiden. Det handler om at vise os danskere, hvor I er på vej hen.

At gå ud og kritisere veganerbølgen, pesticid-forskrækkelsen eller kritikerne mod dansk griseproduktion rykker ingen vegne. Tværtimod. Forsvar er aldrig et godt udgangspunkt for at overbevise danskerne om jeres troværdighed og license to produce. Sæt i stedet jeres egen dagsorden. Hvad er det, I vil have medierne til at skrive om? Et positivt eksempel er måden, som I har håndteret problematikken om bidødeligheden på. Her har I taget udfordringen ved sin rod, kigget på, hvad landbruget kan gøre for at løse problemet. På den måde er I med til at gøre Danmark til et bedre sted for bier. Det er langt bedre, at medierne skriver om, at dansk landbrug har lavet en masse initiativer for at sikre biernes overlevelse, end en historie om, at danske landmænd ikke tror på, at bidødeligheden er så stor, som forskerne siger. I anerkender udfordringen og er med til at løse den. Dét er noget, der skaber opbakning.

Det kræver mod at sige visioner højt for omverdenen og sætte ambitioner og mål for ens egen produktion. Når først man har sagt det højt, så skal man levere på det. Det er skræmmende. Men I er ikke de første. DONG/Ørsted sagde højt, da de for cirka 10 år siden meldte ud, at de ville være 100 procent fossilfri inden 2020. Regeringen har meldt ud, at Danmark skal være fossilfri i 2050. Lego meldte i 2015 ud, at de ville finde alternative materialer til deres legoklodser. Ens for Ørsted, regeringen og LEGO er, at de har sagt deres visioner højt, men de er ikke i mål endnu. Det betyder dog ikke, at jeg mister min tillid til dem. Det betyder kun, at min tillid øges. At jeg ved, at de knokler for noget. At de søger at skabe fremdrift. De er på vej, lige som jeg, med alle de fejl og bump, der følger med at være menneske.

Dette indlæg er derfor en opfordring til landbruget om at sætte visioner og klare mål for fremtiden. Vi ved godt, at der ikke findes et Landbruget A/S, men er det en undskyldning for ikke at ville en bedre verden? Ikke at give os noget at tro på? Noget at heppe på? Hvad er jeres vision?

-Hvornår bruger I ikke pesticider mere?

-Hvornår er i 100 procent CO2-neutrale?

-Hvornår aflives der ikke tyrekalve?

-Hvornår bruges der ikke antibiotika i jeres produktion mere?

Det lyder som helt uoverskueligt store mål at sætte. Men tro mig - det er det også for Lego, Ørsted og Regeringen. Måske når I dem til tiden - måske ikke. Men lad os følge jer på vejen derhen.