Stigende efterspørgsel og gode priser har fået mange økologiske landmænd til at forsøge sig med økologisk vinterraps. Arealet med økologisk vinterraps er steget med 1500 hektar siden 2009.

Det er værd at skele til økonomien i økonomien i økologisk vinterraps, hvor priser på mere end syv kroner pr kilo og den rigtige strategi kan give op til 25.000 kroner pr hektar i bruttoudbytte. De største udfordringer i økologisk rapsdyrkning er etablering, ukrudtsbekæmpelse, svampesygdomme og skadedyr. Samtidig er det afgørende at foretage en grundig vurdering af rapsens tilstand i marts, mens det fortsat er muligt at etablere en anden afgrøde uden udbyttetab.

Undersøg marken i marts

Senest sidst i marts vurderes rapsens tilstand. Der tages stilling til overvintring, skadedyrsangreb og ukrudtstryk. Der skal være mindst 20 levedygtige planter jævnt fordelt over marken. Planterne skal være mindst seks til otte millimeter tykke og livskraftige.

Samtidig skal ukrudtstrykket være lavt, særligt kamiller, hyrdetaske og andre arter med stærk konkurrence overfor afgrøden må ikke være dominerende. Undersøg også planterne for forekomst af rapsjordloppens larve. Det er vigtigt, at skelne mellem om larverne sidder i sideskuddene eller i hovedskuddet. Mere end en til to larver i hovedskuddet kan være kritisk i svækkede planter, eller hvis konkurrencen fra ukrudtet er stor.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind