Fremtidens planteværn var i efteråret 2016 til debat på Københavns Universitet, hvor forskere fra ind og udland fremlagde aktuelle forskningsprojekter, der skal bane vejen for fremtidens plantebeskyttelse.

Under titlen 'Future of crop protection' havde København Universitet i samarbejde med Dansk Planteværn den 28. oktober 2016 samlet godt 130 deltagere til et seminar omkring landbrugets fremtidige muligheder for at bekæmpe skadegørere i afgrøderne. Men selvom forskerne er nået langt i bestræbelserne på at udnytte biologisk planteværn og andre naturlige virkemidler i kampen mod svampeangreb, insekter og ukrudt, så har man endnu ikke fundet løsninger, som kan stå mål med udbytterne opnået ved brug af mere traditionelle kemiske plantebeskyttelsesmidler brugt i moderne landbrug. Derudover ved man ifølge en af oplægsholderne endnu alt for lidt om konsekvenserne af at udnytte naturens egne planteværnsmidler.

Naturligt producerede kemikalier har stor andel på markedet

Høst af forpuppede insekter, sprøjtning med gavnlige bakterier og både teknologiske og biologiske varslingssystemer til planterne var sammen med induktion af planters eget selvforsvar og mulig brug af RNA-inteferens noget af det forskerne løftede sløret for. Men, som en af arrangørerne bag arrangementet, Nina Cedergreen, professor i Miljø-toksikologi på Københavns Universitet, gjorde opmærksom på under sit indlæg, så skal man ikke være blind for, at der er udfordringer med de biologiske og naturlige planteværn.

For blot fordi et middel er naturligt, så betyder det ifølge Nina Cedergreen langt fra, at det ikke er farligt for omgivelserne. Naturligt producerede planteværnsmidler fylder allerede meget på markedet, og de kan være endda meget giftige,

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind