Der indtraf i går prisfald på tværs af de primære afgrøder, som en reaktion på lavere aktivitet på nyhedsfronten, der førte til profittagning i såvel majs, hvede og sojabønner. Korrektionen har været tiltrængt i majs og soja på overkøbte niveauer, men har ikke ændret på den opadgående trend. Fondene estimeres imidlertid fortsat at sidde på rekordstore positioner i majs og sojabønner med hhv. 363.000 og 280.000 købte kontrakter.

I hvedemarkedet relaterer der sig fortsat bekymringer til tørt vejr i sydlige dele af det amerikanske hvedebælte, samt i de sydlige hvederegioner i Rusland omkring Sortehavet. Spørgsmålet er, om efterårets tørre vejr vil påvirke udbytterne til næste høst. Usikkerheden omkring vejret relaterer sig til La Niña, der også giver udfordringer for især den sydamerikanske sojaproduktion, samt den argentinske hvedeproduktion. I starten af sæsonen så alt gunstigt ud for de argentinske hvedearealer. Optimismen ville ingen ende tage, og produktionen blev estimeret til 20-22 mio. tons. Men også den argentinske hvede har haft det varmt og tørt, og udbytte estimaterne lyder nu på 16,7 mio. tons. Europa er en af de få undtagelser der ikke har oplevet betydelige forstyrrelser for hvedetilsåningen dette efterår. Strategie Grains forventer at tilsåede arealer af 'blød' vinterhvede i EU og Storbritannien dette efterår vil stige 9%, til estimeret 24 mio. hektarer, mod 22 mio. hektarer sidste år. Ved gennemsnitlige udbytter vil det betyde en produktionsforøgelse på 11 mio. tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Sydamerika fortsætter et tørt vejrmønster med nedbør under gennemsnittet, og de seneste prognoser viser, at det vil forblive sådan frem mod slutningen af november i store dele af Argentina og det sydlige Brasilien. Det er især problematisk fordi vi nærmer os den kritiske vækstsæson i december og januar. Tørken er et klassisk La Niña fænomen, som meget vel kan fortsætte ind i det nye år. Vi har svært ved at se sojabønner og skrå kollapse, så længe disse forstyrrelser huserer på det sydamerikanske kontinent. De nordamerikanske producenter udnytter omvendt det højere prisniveau til at sælge varer og det presser sojapræmierne ned og har ikke mindst sendt raterne på fragtpramme i det centrale USA betydeligt op de seneste uger. Forsyningsbalancen forbliver stram i sojabønnerne og samtidig finder mindre argentinsk sojaskrå og sojaolie vej til eksportmarkedet, grundet lav aktivitet i den argentinske crush-industri, som en konsekvens af økonomisk usikkerhed. Samtidig har Brasilien ikke meget at skyde med før ny høst.

Profittagning fandt også vej til rapsfrøene i går, som dog forbliver supporteret af et efterspørgselsdrevet marked. Palmeolien handler på de højeste niveauer i 8 år. Den stærke efterspørgsel på palmeolie, har givet en invers prisstruktur i forhold til den normalt dyrere sojaolie, og det holder efterspørgslen på sojaolie intakt. Trods produktionsmæssig højsæson i Sydøstasien, har palmeolien svært ved at følge med efterspørgslen og eksporten. Med mindre vi ser et pludselig fald i efterspørgslen på vegetabilsk olie, bliver det svært at se en normaliseret forsyningsbalance før næste sommer. Markedet for sojaolie kigger i høj grad mod USA, hvor en god høst, som nævnt, holder aktiviteten høj og priserne konkurrencedygtige. En god sydamerikansk høst af sojabønner, er derfor også en vigtig faktor for det vegetabilske oliekompleks.