Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Oktober måneds udgave af WASDE-rapporten var let prispositiv, efter USDA nedjusterede de forventede amerikanske høstarealer for både majs og sojabønner, mens udbytterne til gengæld blev fastholdt uændret. Høsten af majs og sojabønner er nu så fremskreden i USA, at udbytterne ikke bør afvige væsentligt fra estimaterne. De globale slutlagre blev for majs estimeret ned med 5,9 mio. tons til 300,8 mio. tons og for sojabønner fra 94 til 89 mio. tons i forhold til sidste måned. Estimaterne for de globale slutlagre i hveden blev omvendt opjusteret med 2 mio. tons til rekordstore 321 mio. tons, primært trukket af en ventet opjustering af den russiske hvedeproduktion til 83 mio. tons - deres andenstørste hvedehøst nogensinde.

Rapporten førte til en ny omgang køb fra fondene, som blandt andet sendte Chicago-majsen op mod det tekniske og psykologiske niveau i 4,00$/bu., mens sojabønnerne testertoppene fra vejrmarkederne i Sydamerika tilbage i 2017 og 2018 i 10,80$/bu. Sojaskråen var ingen undtagelse og fulgte efter på op siden og lukkede 1% højere. For hveden var tallene knapt så prispositive. Hveden fandt indledningsvist støtte fra stigningerne i majsen, og det smittede også positivt af på møllehveden. Men efter luk på Matif, faldt Chicago-hveden tilbage, efter tallene blev nærlæst, og der trods alt ventes rekordstore overgangslagre.

Russiske SovEcon gav fredag deres første bud på konsekvenserne af den aktuelle russiske tørke. De tidlige estimater lyder, at Rusland kan miste 10-15 procent af 2021 vinterhvedearealerne med de nuværende udsigter. Tallet kan selvfølgeligt risikere at stige, såfremt der ikke falder nedbør i det sydlige Rusland i løbet af oktober. Estimerede høstarealer er denne sæson opgjort til 28,3 mio. hektarer ifølge USDA. 10-15 procents fald vil svare til 2,8-4,2 mio. hektarer. Femårsgennemsnittet for russiske hvedeudbytter er ifølge USDA rundt regnet 2,9 tons/ha. Det betyder at en russisk hvedeproduktion på 8-12 mio. tons i øjeblikket er i farezonen. Henover weekenden tegner vejrprognoserne imidlertid lidt mere positive for de russiske landmænd, hvor nedbør har fundet vej på 8-14 dages prognoserne. Alligevel er situationen stadig kritisk, og de nuværende tørre forhold betyder, at den russiske hvedeproduktion for næste sæson vil få svært ved at nå over 80 mio. tons.

De malaysiske palmeolielagre viser for september måned kun en marginal opbygning, til trods for at vi produktionsmæssigt bevæger os ind i højsæsonen. Godt nok var der ikke ventet den helt store opbygning, men palmeolien sendes alligevel 3,6 procent i vejret på en skuffende produktion, der for måneden lander på 1,87 mio. tons mod ventet 1,96 mio. tons. Det skaber bekymringer for, at produktionen generelt kan vise skuffende takter for sæsonen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Franske Strategie Grains har annonceret de hidtil mest dystre tal for de franske rapsarealer. Forbud mod et udbredt plantebeskyttelsesmiddel samt ugunstige tilsåningsforhold, har fået bureauet til at offentliggøre de hidtil laveste arealestimer på 850-900.000 hektarer, ned fra 1,12 mio. hektarer ved den seneste høst, og et 5-års gennemsnit på 1,36 mio. hektarer. Det betyder, at den europæiske rapsproduktion for næste høst vil få svært ved at overstige seneste høst, baseret på arealerne. Samtidig er den største eksportør af rapsfrø til EU, Ukraine, påvirket af ugunstige forhold, hvorfor deres produktion også ventes at falde betragteligt. Det kan meget vel blive positivt for de canadiske canolaproducenter, de kan drage størst fordel af udfordringerne, med stigende eksport til EU. Vi forventer en grøn start på dagen for rapsfrøene.