Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Vandmangel holder hånden under rapsfrøene

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Mindre end ventet amerikanske afgrødelagre sendte i sidste uge hvede, sojabønner og majs op på dagen for kvartalsrapporten.

Men trods den kraftige prisstigning, havde køberne svært ved at fortsætte de positive takter den resterende del af ugen, hvor prisudviklingen var mere afdæmpet, og havde svært ved at følge stigningerne op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For majs og sojabønner kommer meget herfra til at handle om udsigterne for de sydamerikanske udbytter, efter som den amerikanske høst synes at køre på skinner, hvorfor risikoen for produktionsforstyrrelser bør være begrænset. De friske amerikanske forsyninger bør være tilstrækkelige til at holde trit med forbruget frem til begyndelsen af 2021, hvor Sydamerika tager over. Med gode priser i lokalvaluta, forventes det, at de brasilianske landmænd er i gang med at så rekordstore arealer med sojabønner.

De spekulative fonde sad per tirsdag sidste uge på små 230.000 nettokøbte kontrakter sojabønner, hvilket er lige under rekorden på 252.000 kontrakter der blev sat under amerikansk tørke i 2012. Det er interessant at fondene holder så store positioner, uden nogen former for produktionsforstyrrelser, der sædvanligvis driver deres appetit på afgrødemarkedet i jagten på kortsigtede afkast.

Med mindre USDA på fredag i oktober måneds WASDE-rapport nedjusterer for de amerikanske udbytteforventninger, eller risikoen for et sydamerikansk vejrmarked indtræffer, er det svært at se, hvad der skal understøtte sojabønnerne yderligere på nuværende tidspunkt. I det øvrige sojakompleks forbliver skåren godt prisunderstøttet, og er stort set et af de eneste produkter der har fastholdt køberinteressen siden den amerikanske kvartalsrapport.

De foregående to gange sojaskrå har handlet på nuværende prisniveauer eller højere, har været sidst på vinteren/starten af foråret, supporteret af sydamerikansk/argentinsk vejrmarked. Spørgsmålet er om stigningerne denne gang i højere grad er efterspørgselsdrevet og af mere vedvarende karakter?

Vi forventer at skråen vil være godt prisunderstøttet frem mod at vi i højere grad kender udfaldet af den sydamerikanske høst, herunder udfaldet af La Niña.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den modsatte retning er sojaolien, under pres fra en korrektion i palmeolien, høstpres i de canadiske canolafrø og faldende oliepriser der igen ligger og tester niveauet i 40$/tønden. Vegetabilsk olie handler med store præmier til de globale brændstofpriser, der er presset af lavere globalt forbrug, og usikkerheden i efterspørgselsvæksten er fortsat markant.

Yderligere stigninger kan blive udfordret, i det nuværende pressede energimarked, eftersom 'industrielt forbrug' står for 25 procent af det globale forbrug af vegetabilsk olie.

Stigende smittetilfælde af Covid-19 korrelerer ikke med umiddelbart med stigende brændstofforbrug. Imidlertid er historien lidt en anden i rapsfrøene, hvor arealer i Storbritannien og Frankrig i høj grad er udfordret af vandmangel.

Det betyder, at næste års høstarealer kan ende lavere end ved seneste høst. Kombineret med at samme tendens ses hos den største eksportør af rapsfrø til Europa, Ukraine, holder det rapsfrøene godt supporteret, trods de for øjeblikket divergerende tendenser i de omkringliggende markeder.