Afgrøderne med hveden i front fik i går medvind for en stund, og lavede dermed en opadgående korrektion efter et par ugers salgspres. Startskuddet for nedturen kom oven på den forsinkede kombinerede USDA/WASDE-rapport for et par uger siden, og selvom den i sig selv ikke var voldsom prisnegativ, så førte den heller ikke overraskende nyt med sig. Alt i alt tegner nedturen et billede af; buy the rumor, sell the fact. Som nævnt i går befandt vi os på det mest oversolgte niveau siden august 2017, hvilket i sig selv ikke er holdbart ret længe af gangen, og opturen måtte derfor komme før eller siden. Nu er det store spørgsmål selvfølgelig, hvad vi så kan forvente herfra. Kigger vi på det tekniske indikatorer er der stadig luft opad og kombineret med positive nyheder fra handelsklimaet mellem Kina og USA jf. neden for, så kan den positive stemning fortsætte i dag, skriver Jyske Markets i deres analyse.

Kina

Apropos buy the rumor, sell the fact, så rapporterede Bloomberg torsdag at Kina planlægger at købe amerikanske landbrugsvarer for nye 30 millarder dollar årligt. Forud for handelskrigen i 2017 købte Kina amerikanske landbrugsvarer for 19,7 millader dollar. Hvis dette tal tillægges nye 30 mia. dollar når vi op på tæt ved 50 mia. dollar indkøb, hvilket er enormt forøgelse, og så står amerikanerne snarere med et forsyningsproblem end et efterspørgselsproblem. Nyheden satte sig prompte i markedet og bidrog til den i forvejen positive stemning i markedet. Meldingen hjælper helt sikkert også på stemningen i forhandlingslokalet, hvor det bidrager til regnestykket med at nedbringe handelsunderskuddet mod Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs

USDA afholder i går og i dag deres årlige outlook møde for 2019, og i går blev der offentliggjort estimater for de amerikanske afgrødearealer for kommende sæson. Majs blev estimeret til 92,0 millioner acres, sojabønner 85 millioner acres og hvede 47 millioner acres. År-til-år svarer det til en stigning på 2,9 millioner acres for majs, fald på 4,2 millioner acres for soja og et fald på 0,8 mio. acres for hvede, der for sidstnævnte er det laveste i 110 år. Tallene må stadig forbindes med nogen usikkerhed, da den amerikanske majs og soja først begynder at blive sået til april/maj. USDA offentliggør 29. marts nye arealestimater som baserer sig på data indsamlet fra de amerikanske landmænd, og disse tal er typisk tættere på de endelige tal. For majs- og sojaarealerne vil der de kommende måneder blive holdt øje med pris-ratioen mellem majs og soja. Typisk kigges der på november sojabønner og december majs, som i øjeblikket handler i underkanten af faktor 2,4, hvilket er et gennemsnitligt niveau. Fra et prismæssigt synspunkt på terminskurven er der således ikke den store incitament til at foretrække den ene afgrøde fra for den anden på nuværende tidspunkt.