Med cirka 200 fremmødte landmænd og ideelle forhold til at afprøve otte udvalgte stubharver var det et par tilfredse arrangører, der kunne se tilbage på tirsdagens markdemonstration med fokus på korrekt indstilling af stubharver til pløjefri dyrkning.

- I betragtning af at der sjældent er god økonomi i at stubharve på jord, der pløjes, er jeg meget positivt overrasket over, at så mange landmænd havde taget sig tid til at deltage i arrangementet, siger Christian Rabølle, der er maskinkonsulent hos Gefion, og som sammen med sin kollega planteavlskonsulent Leif Kildeby Nielsen stod for gårsdagens arrangement nær Haslev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved en øverlig harvning i fem centimeters dybde synes jeg, at alle otte harver lavede et tilfredsstillende stykke arbejde. Compact-harverne lavede et fint stykke arbejde, men også Kelly-harven fik opblandet jord og stub. Det gjorde stivtandsharverne også, men det kan virke lidt voldsomt, at køre med så kraftige harver til den øverlige opharvning, opsummerede maskinkonsulenten.

Fokus på maskinomkostninger

- Ved valget af stubharver vil det naturligvis være ideelt, hvis man kan finde en harve, der både mestrer den øverlige og dybe harvning. Men det er samtidig meget vigtigt at være opmærksom på, at en investering i en harve, der kræver mange hestekræfter, belaster maskinøkonomien hårdt. Derfor skal man tænke sig grundigt om, inden man investerer i en dyr harve – også set i lyset af, at vi faktisk i mange tilfælde har svært ved at bevise, at vi får noget for at harve dybt, siger Christian Rabølle.

Han understreger vigtigheden af, at man, inden man harver en mark, nøje vurderer, hvor dybt der er behov for at harve – ganske enkelt ved at brække jorden op med en spade for at se, om der er pakkede jordlag, og hvor godt jorden smuldrer.

- De stivtandsharver vi har set i dag, kan alle arbejde i ned til 18-20 centimeters dybde. Men spørgsmålet er, om vi får betaling for det. Og hvis investeringen i en sådan harve samtidig resulterer i, at man er nødt til at købe en traktor med en masse hestekræfter, så belaster det maskinomkostningerne pr. hektar voldsomt, siger Christian Rabølle.

Han tilføjer, at det vil være rart, hvis vi havde et godt og effektivt beslutnings-støtte værktøj, som præcist kunne angive, hvor dyb en opharvning der er brug for, når harvedybden i den enkelte mark skal fastlægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Harverne ved markdemonstrationen:

Horsch Terrano FX

Amazone Centaur

Väderstad Cultus

Kongskilde Vibro Flex

Kongskilde Vibro Delta

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pöttinger Terradisc

Köckerling Vector

Kelly kædeharve