På andendagen på ØkologiRådgivning Danmarks Englandstur var gruppen på cirka 25 landmænd nået til næste punkt på programmet: bedriftsbesøg på to økologiske gårde, der driver økologisk planteavl ud fra principperne bag reduceret jordbearbejdning i forskellige afskygninger.

Den første ejendom vi besøgte var Bluebell Farms hos Stephen Briggs i nærheden af Cambridge med 250 hektar økologisk planteavl på både eget og lejet jord. Både Stephen og hans kone er akademisk uddannet indenfor jordbrugsvidenskab og førstegenerationslandmænd, og måske netop derfor gør de en række ting lidt anderledes end så mange andre.

Udover arbejdet i marken med traditionelle afgrøder som byg, hvede og vinterhavre - hvoraf sidstnævnte er yderst populær i England grundet de milde vintre - består driften også af en velbesøgt gårdbutik med café, som parret for nyligt har søsat.

Ude i marken ses der også en forskel i forhold til nabomarkerne, blandt andet fordi Briggs har etableret et agroforestry-system på 52 hektar ud fra det såkaldte alley cropping-princip. For hver 27 meter mark er etableret en række æbletræer i nord-syd-retningen, og under hver af disse er plantet tre meter insektstribe. Dette resulterer i en alley på 24 meter, som passer med ejendommens seks meter CTF-system, og i disse baner dyrkes de traditionelle, enårige afgrøder. Mange vil nok betragte denne beslutning som en udstrakt hånd til naturen; en ekstensivering af driften på bekostning af udbyttet - men Briggs ser det nærmere som en mere intensiv udnyttelse af jorden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind