Lyt til artiklen:

Euforiske stigninger efter amerikansk kvartalsrapport

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Ifølge de ukrainske myndigheder er blot 25 procent af de forventede vinterhvede arealer blevet tilstået, svarende til 1,5 millioner hektarer, mod 2,9 millioner hektarer samme tid sidste år, skriver Jyske Markets i sin afgrødekommentar.

APK-Inform rapporterer at den sene tilsåning kan få alvorlige konsekvenser for udbytterne, hvis vinteren pludseligt sætter ind. Den store støtte til møllehveden indtraf klokken 18.00, med det amerikanske landbrugsministeriums offentliggørelse af de kvartalsvise amerikanske afgrødelagre, hvor det som bekendt blev til store overraskelser over hele linjen. Det gav ikke blot support til de amerikanske afgrøder, men støttede i stor stil også op om det europæiske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs

I majsmarkedet skal vi ikke længere end et kvartal tilbage, før der blev stillet spørgsmålstegn ved et overraskende lavt amerikansk forbrug, der var svært at forklare sig ud af. Da lød begrundelserne med lavere ethanolproduktion, grundet lave oliepriser, og lavere foderforbrug. Nu, et kvartal senere, er der tilsyneladende vendt totalt op og ned på de forklaringer. Foderforbruget er i kvartalet opgjort til det højeste siden 2005/06, og samtidig blev det
overraskende lave forbrug i det forrige kvartal, marts-maj, justeret op. Det betyder at forsyningsbalance i majs henover sommeren er gået fra værende ekstremt prisnegativ, til at være på linje med foregående år.

Forudsat uændrede amerikanske produktionsestimater estimeres de
amerikanske slutlagre for denne sæson at lande på niveauet med den foregående sæson. Det øger presset på den igangværende amerikanske majs/sojabønne høst og ikke mindst den kommende sydamerikanske høst, da både den amerikanske og globale forsyningsbalance nu ser en anelse strammere ud.

Korn

Med både lavere amerikanske majs- og hvedelagre gav det en
selvforstærkende effekt, og sendte kornmarkedet markant op. I
bagklogskabens klare lys, forklarer rapporten hvorfor den amerikanske hvede har handlet markant dyrere end konkurrerende eksportoprindelser fra Europa og Sortehavet. Det fysiske amerikanske marked har tilsyneladende været noget strammere, end de offentlige tal har givet udtryk for, med lagre der er 3% lavere end sidste kvartal og 8 procent lavere over året.

Soja

Det stigende sojakompleks er medvirkende til at trække palmeolien 3 procent højere, og foreløbig fundet god støtte i 2.800 MYR. Oliefrøene har generelt korrigeret lavere på profittagning, men med gårsdagens overraskelser, forventer vi at den prispositive stemning vil genindfinde sig blandt oliefrøene. Allerede i går kvitterede rapsfrøene med prisstigninger på over 1 procent.