Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Oven på et stærkt comeback til hvedepriserne onsdag eftermiddag, startede Matif i går ud højere fra åbningen. Det så længe ud til, at vi skulle have en lille opadgående korrektion oven på indeværende måneds prisfald.

Men i løbet af eftermiddagen gik dampen af kedlerne trukket af en negativ åbning i Chicago. Et forhold som de seneste dages svækkelse af euroen mod dollaren ikke i tilstrækkelig grad kunne opveje. Chicagohveden er banket ned gennem 5 $/bushel uden meget besvær og er godt på vej mod 4,50 $, men efter vores overbevisning stopper prisfaldene ikke der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høstpresset synes at være startet tidligt i år, og det giver anledning til panderynker her på bordet. Med udsigt til regn flere steder i de kommende uger, inden høsten for alvor begynder at sætte ind på den nordlige halvkugle, er det efterhånden begrænset, hvor galt det kan gå, og en ny global rekordproduktion af hvede rykker nærmere.

Hvad der heller ikke hjalp på stemningen i hvedemarkedet var egyptiske GASC's indkøb af hvede. Her sikrede egypterne sig 240.000 tons til levering i juli/august, af hhv. russisk, ukrainsk og rumænsk oprindelse.

Priserne varierede fra 216,23-219,20 USD/ton CIF, og det var omtrent 8-10$/ton lavere end sidste uges resultat. Intet fransk hvede var at finde blandt tilbuddene, og det tyder på, at fransk hvede endnu er for højt prissat på ny høst, på trods af, at Sortehavshveden traditionelt står stærkt i begyndelsen
af sæsonen.

I sojamarkedet bekræftede de ugentlige amerikanske eksportopgørelser de seneste salg til Kina. Ud af et opgjort salg for ugen på 538.000 tons gik 320.000 tons til Kina på gammel høst, mens de ugentlige eksportsalg for ny høst på 1,382 millioner tons overgik forventningerne.

Yderligere var der rygter om fornyet kinesisk interesse for amerikanske sojabønner, uden at noget dog officielt blev bekræftet. Sojakomplekset havde alligevel svært ved at finde retning, og lukkede uændret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapsfrøene lukkede i et marginalt plus, på en smule support fra stigende priser på råolien og ikke mindst den canadiske canola. Den canadiske vårrapsvariant tikker roligt opad, på ufavorable vejrkonditionerne, der forsinker tilsåningen af den canadiske vårrapsvariant, og kan betyde en nedgang i arealerne.

I Europa ventes endnu en sæson med en halvsløj produktion, og tilmed betyder en EU-lovgivning, der trådte i kraft tilbage i februar, at importen fra Ukraine begrænses. Lovændringen medfører, at EU
forbyder brugen af insekticider, der indeholder chlorpyrifos og chlorpyrifosmethyl, og dermed er import af rapsfrø til EU heller ikke tilladt, hvis restindholdet af disse stoffer i produkter overstiger 0,01 mg/kg, ifølge analyseportalen GrainTrade.

Det kan være med til at begrænse den ukrainske rapseksport til EU, som er destination for næsten 90% af landets rapsfrøeksport. Ifølge UkrAgroConsult ventes den ukrainske eksport at lande på 2,5-2,6 millioner tons, men heraf kan 1-1,5 million tons blive ramt af forbuddet.

Imidlertid kan frøene i vid udstrækning forarbejdes lokalt, med efterfølgende eksport af rapsolie til Kina. Problemet består nærmere i, at EU skal søge alternative veje for at dække sin estimeret importbehov på 6 millioner tons.