Stigende interesse for at dyrke træer og buske side om side med afgrøderne får nu Økologisk Landsforening til at tilbyde rådgivning på området.

Bærbuske og træer kan dukke op på markerne i større stil fremover. For Økologisk Landsforening oplever en stigende interesse for at høre mere om,  hvordan man kan integrere skovlandbrug på sin bedrift.

- Vi oplever, at flere landmænd har vist interesse for skovlandbrug. Der er flere, der står klar til at få rådgivning omkring produktonssystemet, fortæller Mette Kronborg, økologikonsulent og projektleder for skovlandbrugprojektet under Økologisk Landsforening.

Giver flere gevinster

Når man blander buske og træer med afgrøderne på marken kan det give fordele både i forhold til klimaaftrykket og jordens robusthed.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Økologisk Landsforening har siden 2018 haft projekter i gang i Danmark, hvor de følger skovlandbrug tæt og opsamler viden og erfaringer. Der mangler nemlig evidens på området fra Danmark, og det er den, man ønsker at opnå nu gennem forskning. Men man ved fra udlandet, at der er gevinster at hente ved skovlandbrug.

- Erfaringerne fra andre lande viser, at arealer med skovlandbrug har en højere jordfrugtbarhed og er mere robust i forhold til klimaændringer såsom tørke og den kan bedre absorbere store mængder nedbør, som er nogle af de klimamæssige udfordringer, vi kommer til at stå overfor, forklarer Mette Kronborg.

Den stigende interesse skønner Mette Kronborg skyldes, at det er simpelt at prøve af.

- Jeg tror, interessen er stor, dels fordi vi har været gode til at fortælle om det til flere forskellige arrangementer, men også fordi det er forholdsvis simpelt at gå til. Med lidt rådgivning handler det egentlig blot om at plante buske eller træer, siger hun.

Kan sagtens brede sig

Selvom skovlandbrug endnu ikke er så udbredt i Danmark og indtil videre kun fokuserer på de økologiske bedrifter, så spår Mette Kronborg, at det kan brede sig til det konventionelle landbrug.

- Skovlandbrug kan tale ind i mange af de miljømæssige krav, man stiller til landbrug, og derfor tror jeg sagtens, vi ville kunne se også konventionelle landbrug tage det til sig, siger hun.

Samtidig giver hun et vink til politikerne, som kan være med til at skabe en win-win-situation, hvis tilskuddene tilpasses til skovlandbrug.

- Hvis vi kan få støtteordningerne til at pege ind i skovlandbrug, fordi det giver miljømæssige fordele, så vil det være et større incitament for landmændene, siger hun.

Er man nysgerrig efter at vide mere om skovlandbrug, kan man læse mere på Økologisk Landsforenings webside for projektet.