Det er ikke et problem at ventilere et bredt og langt hønsehus, selvom det længe har været opfattelsen blandt mange. Det er kyllingeproducent, Kjeld Andersen, et godt eksempel på. Han bruger blandt andet selvrensende vekselvarmere i Skandinaviens største kyllingehus, der holder strøelsen og luften tør, skriver KJ Klimateknik i en pressemeddelelse.

Ved Rødding i Sønderjylland ligger der en af skandinavisk frontløbere. Kjeld Andersen er kyllingeproducent og har bygget Nordens største kyllingehus med plads til 130.000 kyllinger i en 43 meter bred stald og på 6.500 kvadratmeter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er en gængs opfattelse, at jo bredere stalde, jo sværere er det at ventilere effektivt. Især ved opdræt af kyllinger, kræves der specifik ventilation, for at undgå at dyrene får træk. Men Kjeld Andersen har aldrig haft problemer med ventilationen i sine tre kyllingehuse, hvor to af dem er større end gennemsnittet.

- Da jeg byggede hus to, der er 28 meter bredt, fik jeg at vide, at brede huse er vanvittige, fordi de ikke kan ventileres. Der vil jeg sige, det passer ikke. Det handler om, hvordan man ventilerer i huset. Nu har jeg fået det nye hus, der er 43 meter bredt, og der har jeg på intet tidspunkt haft problemer med at ventilere. Det afhænger blot af ventilationsformen, fortæller Kjeld Andersen.

Store kyllingehuse, som Kjeld Andersens to huse på 28 meter og 43 meter, stiller store krav til en optimal klimaløsning for at sikre sundheden hos kyllingerne. Nøglen for Kjeld Andersen var en særlig kombination af varmeveksling, ind- og udsugning, varme og køling.

Fugten ud af kyllinghuset

Kjeld Andersens ventilationssystemer i alle tre kyllingehuse er installeret af ventilationsproducenten Munters, der i Danmark forhandles af danske KJ Klimateknik. Helt enkelt giver systemet Kjeld Andersen mulighed for at sikre den rette ventilation for sine kyllinger.

- Det primære formål for mig og min kone er at få fugten ud af kyllingehuset, så vi kan holde strøelsen i orden og undgå at strø efter. Det var en af de ting, jeg lovede min hustru, da vi byggede stald tre - at vi ikke skulle strø efter, når vi har kyllinger i husene, fordi det kræver en masse arbejde. Vores investeringer har langt hen ad vejen handlet om at gøre det lettere for os selv, siger Kjeld Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han startede med at have kyllinger i 1995 som en hobby, sideløbende med sin byggeforretning. I 2017 afviklede Kjeld Andersen sin byggeforretning og passer nu omkring 225.000 kyllinger per rotation med sin kone på gården i Rødding.

I oktober var Kjeld Andersen vært for en temadag om vekselvarme og ventilation, hvor KJ Klimateknik og Munters yderligere holdt oplæg om fordelene ved denne slags varmesystem for 45 deltagere på dagen.

Varme-genvinding

I fjerkræsstalde har varme-genvinding til nu været forbundet med store udfordringer på grund af store mængder støv i staldluften, der kræver en omfattende rengøring af systemet. Derfor har det også været svært at ventilere ordentligt i brede stalde, da der både er store mængder støv og fugt. Et selvrensende system blev den rette løsning for Kjeld Andersen for at spare arbejdstid ved vedligeholdelse.

Administrerende direktør hos KJ Klimateknik, Allan Pedersen, holdt oplæg om fordelene ved varmegenindvinding på temadagen hos Kjeld Andersen, og han mener, at disse slags selvrensende anlæg er fremtiden.

- Producenter har ofte store gener ved rengøring af kendte varmevekslere. Ud over den løbende servicering kan de være stort set umulige at rengøre ved for eksempel salmonellaangreb. Jeg er sikker på, at vi vil se flere selvrensende anlæg i fremtiden i takt med, at produktionslokaler bliver større og effektiviteten højere, og man derfor ikke har tid til det daglige vedligehold, fortæller Allan Pedersen.