Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen.

Efterspørgslen efter økologisk korn har været en støt stigende kurve, og prisen holder sig i omegnen af 200 kroner for økologisk byg og hvede.

Thomas Vang Jørgensen, økologichef i Agri Nord, tager derfor let på prisfaldet på korn, især rug, der er under omlægning til økologi.

- Det er et udsving på en kurve, der vokser, siger Thomas Vang Jørgensen.

Prisfaldet skyldes ikke manglende efterspørgsel. Det skyldes et overskud af importeret korn fra 2018, hvor grovvarefirmaerne frygtede, der ville blive kornmangel på grund af tørken i Danmark. Samtidig er arealet med omlægningskorn steget markant i løbet af de seneste to år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mangel på lagerplads

Prisfaldet gør naturligvis ondt på de nye økologer, der må sælge rug til priser, der er meget lavere end det, de forventede, dengang de begyndte omlægningen til økologi.

Forklaringen fra grovvareselskaberne er, at der ikke er lagerplads nok til omlægningskornet, og de derfor er nødt til at blande det sammen med det konventionelle korn og dermed afregne det til konventionel pris.

Den forklaring undrer Thomas Vang Jørgensen, for han mener, man kan beregne mængden af korn, der kommer ind i høst. Det skyldes, at der findes store mængder data omkring det økologiske areals størrelse, og hvor meget udsæd der er solgt med mere.

- Hvis de aktuelle udfordringer skyldes, at den viden ikke når ud til de rette i rette tid, burde branchen, landbrugsstyrelsen og rådgivningstjenesten overveje at gå sammen om at udarbejde en økologi-høstprognose for at undgå lignende situationer i fremtiden, siger Thomas Vang Jørgensen.

Økologien vokser

Alt taler for, at der fortsat vil være stor efterspørgsel på økologisk korn. Ikke mindst fordi forbrugeren til stadighed efterspørger økologiske produkter, men også fordi, Danmark har fået en S-regering, der sætter massivt ind overfor omstilling til økologi. Regeringen har indgået aftale med SF, Radikale og Enhedslisten om at fordoble det økologiske areal, samt at fordoble både økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.

- Prisfaldet er derfor kun et midlertidigt fænomen, i følge Thomas Vang Jørgensen.

Prisen på omlægningskorn nærmer sig prisen på konventionelt korn, men dem, der er på vej til at blive økologer, kan se frem til den økologiske pris.