Pelsdyravler Henrik Mathiesen i Billum er godt tilfreds med sine to Avant R-serie minilæssere, der adskiller sig fra andre Avant-modeller.

Henrik Mathiasen driver to minkfarme og er yderst tilfreds med sine to lidt anderledes Avant R35 minilæssere.

De bliver brugt til et utal af opgaver på farmen hver dag og har erstattet de gamle Avant 520 og 528.

Det har givet flere muligheder i forhold til bl.a. løftekapacitet, kørehastighed og en ny styring af maskinen.

R-serien adskiller sig nemlig fra de øvrige Avanter ved, at føreren sidder bagerst fremfor forrest.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De to Avanter har nok at se til, da de dagligt arbejder på hver sin farm med 3300 tæver, der består af både hvide, mahogany og sorte mink.

Avant siden 1996

Det er heller ikke uvant for Henrik Mathiesen med en Avant på farmen, da de grønne finner har kørt dækkene tynde langs burene siden 1996, hvor det dengang var Henrik Mathiesens fader, der stod for hoveddriften, som Mathiesen nu har overtaget.

Dengang var det første redskab en fodermaskine, men beholdningen er blevet udskiftet og udvidet en del siden da og tæller nu bl.a. pallegafler, tøndevender, plæneklipper og forskellige greb - i alt ca 12 redskaber, som sagtens kan udvides til flere.

- Jeg synes, at det er rigtig fint, at man har så mange forskellige redskabsmuligheder til den samme maskine. Så kan man bruge den til mange flere opgaver. Især efter at vi har fået R35?erne, som bl.a. har Faster-hurtigskift, hvilket gør redskabsskiftet endnu lettere, siger Henrik Mathiasen.

De to Avant R35'ere bruger også maskinerne til at sprøjte med, og her er det vigtigt at kunne dreje nemt.

Ud over arbejdet med minkene bruger Henrik Mathiasen også maskinerne til diverse forfaldent arbejde rundt om på farmen som f.eks. at feje grus, sandudlægning og græsslåning.

Styringen

Selvom Henrik Mathiesen har prøvet at arbejde med både den traditionelle Avant og R-serien, kan han ikke vælge én fremfor den anden - det afhænger helt af, hvilken styring man bedst kan lide.

- Der er fordele ved begge typer Avant - på de traditionelle Avanter'er har du et fantastisk godt udsyn til redskabet, da du sidder forrest på maskinen, mens du samtidig har en bagende, som kan svinge lidt ud og give problemer alt afhængig af førerens køreevner. På R-serien har du ingen bagende, der svinger ud, men en smule ringere udsyn til redskabet end på de andre Avanter. Men de er meget stabile maskiner begge to.

Personligt synes han, at det er rart at køre med R-serien, når man skal ind og ud af rækkerne og vil da gerne anbefale Avant til sine kollegaer - uanset hvilken model man vælger.

R35 har en løftehøjde på hele 2,8 meter, løftekapacitet 1.050 kg, en 37,5 hk Kubota dieselmotor, et olieflow på hele 66 l/min og en indervenderadius på 89,8 cm.

R-serien indeholder også R28 og R20, som er baseret på de traditionelle Avant modeller 520 og 528.