Allerede i dag findes der certificeringsordninger, der understøtter bæredygtig produktion af soja i Sydamerika. Men disse ordninger skal udvikles og forbedres. Derfor arbejder den danske fødevarebranche tæt sammen med europæiske kollegaer for en ny, fælles europæisk model for krav til sojaproducenterne i Sydamerika. Det skal på længere sigt sikre, at en langt større del den soja, der fysisk anvendes i den animalske produktion i Europa, vil være produceret bæredygtig.

- Det er meget vigtigt, at vi i EU står sammen om at stille de samme krav til de varer, vi importerer. Og det skal også være krav, der kan håndteres af landmændene og virksomheder i Sydamerika. Danmark importerer under én procent af den soja, der bliver produceret i Sydamerika, så vi kan ikke alene ændre produktionsformerne i eksempelvis Argentina, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget kontrol

Sidste år lancerede Landbrug & Fødevarer på vegne af branchen seks krav til den soja, der bliver produceret til Danmark. Det er blandt andet krav om, at leverandøren ikke er involveret i børnearbejde, tvangsarbejde, diskrimination eller overgreb.

Leverandøren må ikke købe sojabønner fra områder i Amazonas, der er ryddet efter den 24. juli 2006, og leverandørerne skal have en politik om ikke at købe sojabønner, der er dyrket på arealer, der efter maj 2009 er ryddet for naturlig vegetation, med mindre det er i overensstemmelse med national lovgivning.

Ligeledes skal sojaleverandørerne have en politik om, at anvendelsen af pesticider sker i overensstemmelse med den lokale lovgivning samt Stockholm-konventionen og Rotterdam-konventionen. De danske kriterier skal ifølge Landbrug & Fødevarer være en vigtig del af en fælles europæisk sojapolitik, og er rullet ud i Danmark allerede.

- Fra flere sider har vi oplevet kritik af, at den danske politik var for meget baseret på tillid og for lidt på kontrol. Det har vi taget til os, og derfor vil verifikation af bæredygtigheden hos både producenterne og leverandørerne spille en central rolle i de fremtidige forhandlinger af en europæiske mode, siger Søren Gade.